Únor 2009

Kolečka se želé

28. února 2009 v 15:32 | zdena1028 |  VÁNOČNÍ CUKROVÍ
18 dkg hladké mouky
12 dkg másla
6 dkg moučkového cukru
6 dkg strouhaných mandlí
2 žloutky
2 lžičky vanilkového cukru

Na zdobení
marmeláda
želé bonbony ( BON-PARI)
tmavá poleva
bílá poleva

Na vál dáme mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, strouhané mandle,změklé máslo, žloutky a vypracujeme těsto. Těsto dáme do fólie a uložíme do chladna alespoň na 2 hodiny,ale i do druhého dne. Pak těsto rozválíme na placku silnou asi 4 mm, vykrájíme kolečka dáme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme. Upečená vychladlá kolečka potřeme uprostřed marmeládou. Na marmeládu přitiskneme na malé kousky nakrájené želé bonbony. Nebo můžeme kousky bonbonů dát do lisu na česnek a dělat na kolečka malé hromádky. Polejeme tmavou čokoládou a bílou pocákáme.

Dortíky z rolády

27. února 2009 v 22:52 | zdena1028 |  DORTY
4 vejce
12 dkg cukru krupice
4 lžíce oleje
12 dkg polohrubé mouky

Krém
250 g měkkého tvarohu
4 lžíce cukru
250 ml mléka
1 vanilkový pudink
1 želatinový ztužovač ( dr OETKER )
3 broskve z kompotu

Bílky ušleháme s cukrem a za stálého šlehání přidáme žloutky a olej. Pak vmícháme mouku. Dáme na vymazaný
a vysypaný plech a pečeme při 200°C asi 8 - 10 minut.

Na krém si uvaříme pudink a dáme chladit.
Tvaroh vyšleháme s cukrem a přidáme vychlazený pudink. Želatinový ztužovač si připravíme podle návodu a přidáme k vyšlehané hmotě.
Připravíme si tři misky o průměru 12 cm a vyložíme je potravinářskou fólií. Z upečené placky si vykrojíme 3 kola o průměru 12 cm a zbytek potřeme marmeládou a stočíme do roládky. Roládku nakrájíme na 1 cm široké plátky a skládáme do misek. Na roládky dáme krém a jednu celou broskev na broskev krém a kolo které jsme si vykrojili. Přeložíme fólii a dáme do lednice.
Pak vyklopíme a potřeme želatinou, ale nemusíme můžeme jenom pocukrovat.

Květákové krokety

26. února 2009 v 12:50 | zdena1028 |  ZELENINOVÁ JÍDLA
25 dkg květáku
15 dkg měkkého salámu
10 dkg tvrdého sýra
2 vejce
12 dkg polohrubé mouky
sůl, pepř

Květák vaříme ve slané vodě asi 10 minut. Necháme vychladnout. Pak květák, salám a sýr nastrouháme osolíme a opepříme. Přidáme vejce, mouku a promícháme. Lžicí klademe na rozpálený olej hromádky ze kterých děláme vidličkou placičky a smažíme z obou stran. Hotové dáváme na ubrousek.
Jako příloha jsou vhodné brambory, tatarka a zelenina.

Tunel s pařížským krémem

24. února 2009 v 22:34 | zdena1028 |  ŘEZY A ROLÁDY
4 vejce
12 dkg cukru krupice
4 lžíce oleje
12 dkg polohrubé mouky


Krém
200 ml smetany ke šlehání
100 g čokolády na vaření
150 g másla
100 g moučkového cukru
1 želatinový ztužovač ( dr OETKER )


Z bílků a cukru ušleháme sníh, za stálého šlehání přidáme žloutky, olej dobře vyšleháme a vmícháme mouku. Pečeme na 200°C asi 10 minut.

Na krém si svaříme šlehačku s čokoládou a dáme vychladit. Druhý den vyšleháme a smícháme s máslem, které jsme utřeli s cukrem do pěny. Přidáme želatinový ztužovač který si připravíme podle návodu. Do formy na srnčí hřbet dáme potravinářskou fólii. Z piškotu si ukrojíme pruh 15 x 30 cm a vložíme do formy. Dáme trochu krému na krém dáme pruh 5 x 30 cm a zase krém. Nakonec dáme pruh 9,5 x 30 cm. Přeložíme fólii a dáme do lednice nejlépe do druhého dne.
Pak vyklopíme a potřeme polevou.

Tunel s ovocem

23. února 2009 v 23:26 | zdena1028 |  ŘEZY A ROLÁDY
4 vejce
12 dkg cukru krupice
4 lžíce oleje
10 dkg polohrubé mouky
2 dkg čokoládového pudinku

Krém
250 ml smetany ke šlehání
1 ztužovač šlehačky
1 měkký tučný tvaroh
3 lžíce moučkového cukru, kdo má rád sladší může dát více
1 vanilkový cukr
kompotované broskve
1 želatinový ztužovač (dr OETKER )

Z bílků a cukru ušleháme sníh, za stálého šlehání přidáme žloutky, olej dobře vyšleháme a vmíháme mouku. Dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme na 200°C asi 10 minut.

Na krém ušleháme šlehačku se ztužovačem. Tvaroh promícháme s cukrem a lehce vmícháme šlehačku. Přidáme želatinový ztužovač, který si připravíme podle návodu.
Do formy na srnčí hřbet dáme potravinářskou fólii. Z piškotu si ukrojíme pruh 15 x 30 cm a vložíme do formy. Dáme trochu krému na krém dáme na proužky nakrájené broskve
a trochu je do krému zatlačíme. Pak dáme pruh piškotu 5 x 30 cm a zase krém.
Zakončíme pruhem 9,5 x 30 cm. Přeložíme fólii a dáme do lednice nejlépe do druhého dne.
Vyklopíme a potřeme polevou.

Motánky

23. února 2009 v 21:10 | zdena1028 |  DOMÁCÍ PEKÁRNA
250 ml vody
4 lžíce oleje
1 lžička cukru
2 lžičky soli
400 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
2 lžičky sušeného droždí

Na potření
1 lžička koření ( Ďábelská směs)
3 lžičky oleje, smícháme

Na posypání
15 dkg strouhaného tvrdého sýra
15 dkg strouhaného měkkého salámu

Do pekárny dáme tekuté pak sypké.
Zapneme program : Příprava těsta

Po vykynutí těsto rozdělíme na dva díly. Vyválíme dva obdélníky
Jeden obdélník potřeme olejem s kořením posypeme sýrem a salámem.
Přiklopíme druhým obdélníkem a trochu přejedeme válečkem.
Pak krájíme pruhy asi 2 cm široké a stáčíme je do spirály.
Necháme ještě asi 20 až 30 minut kynout. Potom potřeme rozkvedlaným
vejcem a sypeme mákem nebo sezamem.
Pečeme při 190°C asi 12 minut.

Ovocné dorty

23. února 2009 v 0:38 | zdena1028 |  DORTY
24 dkg polohrubé mouky
24 dkg moučkového cukru
7 vajec

Krém
1 1/2 másla
20 dkg moučkového cukru
250 ml mléka
1 vanilkový pudink
marmeláda

Žloutky utřeme s cukrem do pěny, pak vmícháme moukua tuhý sníh. Pečeme na 160- 170°C asi 45 minut.

Na krém si uvaříme pudink a dáme vychladit.
Máslo utřeme s cukrem a přidáme vychladlý pudink. Upečený korpus rozkrojíme a budeme mít dva dorty. Potřeme marmeládou a krémem.
Na krém naskládáme ovoce a zalejeme želatinou.
Zdobíme podle fantazie.

Bramborové placky plněné

17. února 2009 v 22:54 | zdena1028 |  SLADKÁ JÍDLA
30 dkg vařených brambor
10 dkg polohrubé mouky
špetku soli
4 jablka
skořice
cukr krystal

Nastrouháme brambory, přidáme mouku, špetku soli a vypracujeme těsto. Pokud je těsto řídké přidáme mouku. Vyválíme malé placičky a plníme nastrouhanými a vymačkanými jablky. Posypeme cukrem a skořicí, přehneme a přitiskneme. Smažíme na oleji po obou stranách do zlatova. Dáváme na ubrousky aby se vsákl přebytečný olej. Hotové pocukrujeme.


Kuřecí prsa s červenou fazolí

14. února 2009 v 14:51 | zdena1028 |  KUŘECÍ MASO
500 g kuřecích prsíček
100 g kladenské pečeně
1 červené fazole ve sladkokyselém nálevu (250 g)
1 lžička chilli omáčky
1 lžička sojové omáčky
1 lžička sladké papriky
1 cibule
sůl, pepř
kuřecí vývar

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme kuřecí prsa pokrájená na nudličky. Okořeníme, podlejeme vývarem a dusíme. Když je maso měkké přidáme fazole bez láku a na nudličky pokrájenou pečeni.
Chvíli prohřejeme, dochutíme a můžeme zahustit
1 lžičkou hladké mouky. Podáváme s rýží.

Šlehačková buchta

11. února 2009 v 22:56 | zdena1028 |  DOMÁCÍ PEKÁRNA
25 dkg moučkového cukru
4 vejce
1 sladká šlehačka
1 vanilkový cukr
27 dkg hladké mouky
1 prášek do pečiva

V míse vyšleháme oba cukry a vejce.
Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva,
nakonec vmícháme šlehačku.

Z pekárny vyndáme hnětací háky a nalejeme těsto. Zapneme pečení barva světlý. Hotovou buchtu můžeme rozkrojit a promazat krémem.



Tulipány

5. února 2009 v 23:52 | zdena1028 |  MLETÉ MASO
Na 4 porce budeme potřebovat.
300-400 mletého vepřového masa
1 vejce
koření na mletá masa
majoránka
sůl
pepř
trochu strouhanky
4 vařená vejce

Do mletého masa dáme vejce a koření podle chuti.
Zahustíme strouhankou. Uděláme 8 placiček a na každou dáme 1/2 vejce. Vejce nahoře nakrojíme do křížku, maso přitiskneme, nahoře necháme otvor. Naskládáme do pekáčku dáme trochu oleje a pečeme. Při pečení se povrch vejce roztáhne a vypadá jako tulipán. Můžeme podávat s bramborovou kaší nebo s chlebem a zeleninou.

Bulky se slaninou

4. února 2009 v 23:54 | zdena1028 |  DOMÁCÍ PEKÁRNA

Kuřecí nudličky

4. února 2009 v 23:44 | zdena1028 |  KUŘECÍ MASO
500 g kuřecích prsíček
50 g pórku
1 zelená paprika
1 cibule
2 lžíce kečupu
chilli koření
kari koření
sladkou papriku
sůl a pepř
kuřecí vývar

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky nebo kostky.
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme maso a osmahneme.
Okořeníme, přidáme kečup a pokrájený pórek a papriku. Podlejeme vývarem a dusíme. Když je maso měkké
můžeme zahustit, 1 lžičkou solamylu, který rozmícháme ve vodě.
Podáváme s těstovinami.

Kuřecí kousky v rýži

3. února 2009 v 23:06 | zdena1028 |  KUŘECÍ MASO
Budeme potřebovat kuřecí prsa
anglickou slaninu
4 stroužky česneku
2-3 rajčata
2 papriky
1 cibuli
sůl, pepř
250 g rýže
700 ml slané vody

Kuřecí prsa naklepeme a nakrájíme na kousky. Kousky masa osolíme, opepříme a osmahneme na oleji. Potom každý kousek masa položíme na slaninu a stočíme. Přichytíme párátkem. Rýži propláchneme, dáme na dno pekáčku a zalijeme vodou. Spařená a oloupaná rajčata nakrájíme na kolečka
a dáme na rýži. Na to dáme na nudličky pokrájené papriky, na kostičky
pokrájenou cibuli a česnek. Dáme kousky masa a přikryté dáme do trouby
a pečeme dokud se všechna voda nevstřebá. Pak dopečeme odkryté, aby slanina zezlátla.





Ďábelské kotlety

2. února 2009 v 13:37 | zdena1028 |  VEPŘOVÉ MASO
Budeme potřebovat 5 kotlet, které naklepeme,
na okrajích nařízneme a dáme do marinády.

MARINÁDA
4 vejce
2 lžičky soli
1 lžička pepře
1 lžička mletého kmínu
1 lžička promnuté majoránky
1 lžička sladké papriky
1/2 lžičky pálivé papriky
1 lžička worcesteru
1 lžička kečupu
1 lžička kari koření
1 lžička vegety
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce solamylu
1-2 lžíce oleje

V míse rozšleháme vejce, přidáme koření a dobře promícháme.
Plátky masa dáme do marinády a důkladně namočíme.
Přikryjeme fólií nebo alobalem a dáme odležet nejlépe do druhého dne.
Smažíme na rozpáleném oleji z každé strany asi 3 minuty.
Příloha hranolky nebo jinak upravené brambory, tatarka.

Lahůdkový salát

1. února 2009 v 22:19 | zdena1028 |  SALÁTY
10 dkg měkkého salámu
10 dkg tvrdého sýra
3 vařená vejce
1 zelená paprika
1/2 salátové okurky
2-3 rajčata
sůl, pepř podle chuti
2 lžíce majolky

Všechno pokrájíme na drobné kostičky, osolíme
opepříme přidáme majolku a lehce promícháme.
Podáváme s čerstvým pečivem.
Děkuji za návštěvu