Srpen 2009

Kuřecí prsa na orientálním koření

30. srpna 2009 v 6:00 | zdena1028 |  KUŘECÍ MASO
500 g kuřecích prsíček
2-3 lžíce oleje
2 lžičky orientálního koření
sůl
pepř

kuřecí vývar
1 lžíce hladké mouky

Na oleji osmahneme kuřecí prsa nakrájená na kostky nebo nudličky. Osolíme, opepříme přidáme orientální koření, podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Když je maso měkké zaprášíme lžící mouky, promícháme a podle toho jak chceme mít hustou omáčku přilijeme vývar. Ještě chvíli povaříme. Podáváme s rýží.

Čočková polévka

28. srpna 2009 v 6:00 | zdena1028 |  POLÉVKY
200 g čočky
100 g másla
3 zarovnané lžíce hladké mouky
1 1/2-2 litry vody
3 lžíce strouhané zeleniny
2 stroužky česneku
majoránka
sůl

Do hrnce dáme máslo a uděláme světlou jíšku. Zalijeme studenou vodou zamícháme, přidáme přebranou čočku, zeleninu a nakrájený česnek. Nesolíme. Vaříme doměkka. Když je čočka měkká přidáme majoránku, už nevaříme a podle chuti osolíme.

Sádlové rohlíky

26. srpna 2009 v 21:02 | zdena1028 |  DOMÁCÍ PEKÁRNA
230 ml mléka
2 lžička soli
1 lžičky cukru
100 g sádla
500 g hladké mouky
2,5 lžičky sušeného droždí

Do pekárny dáme vlažné mléko, rozpuštěné sádlo a mouku. Do jednoho rohu dáme sůl do druhého cukr. Doprostřed mouky dáme droždí. Droždí zahrneme. Zapneme program: Příprava těsta

Vykynuté těsto si rozdělíme na 16 kousků. Z každého vyválíme oválek a oběma rukama smotáme. Dáme na plech s pečícím papírem a přikryté necháme
ještě kynout 20-30 minut. Pak potřeme olejem nebo sádlem a můžeme posypat mákem nebo sezamem.
Pečeme na 200°C asi 10-15 minut.





















Segedínský guláš

26. srpna 2009 v 6:00 | zdena1028 |  VEPŘOVÉ MASO
500 g vepřového masa
100 g sádla
2 cibule
2 lžičky sladké papriky
1/2 lžičky pálivé papriky
100 g kysaného zelí
1 lžíce hladké mouky
250 ml šlehačky
vývar z 1 kostky masoxu
sůl
pepř

Na sádle osmahneme cibuli, přidáme maso nakrájené na kostky, osmahneme přidáme papriku, osolíme, opepříme, podlijeme vývarem a dusíme do poloměkka. Pak přidáme překrájené kysané zelí a dusíme doměkka. Když je maso měkké zahustíme šlehačkou ve které jsme rozmíchali mouku. Povaříme a podáváme s houskovým knedlíkem.

Vepřové pikantní nudličky

25. srpna 2009 v 10:18 | zdena1028 |  VEPŘOVÉ MASO
500 g vepřového masa
2 cibule
1 lžíce hořčice
6 stroužků česneku
2 lžičky chilli omáčky
3 lžíce sterilovaných rajčat
50 g anglické slaniny
vývar z 1 masoxu
olej
sůl

Do pekáčku dáme 2 lžíce oleje, hořčici, chilli omáčku, sterilovaná rajčata, trochu vývaru a promícháme. Přidáme maso nakrájené na nudličky, na nudličky nakrájenou anglickou slaninu, celý česnek a cibuli překrojenou na polovinu. Osolíme, podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Během dušení přidáváme vývar. Když je maso měkké, česnek a cibuli vyndáme, přidáme trochu vývaru, umixujeme a vrátíme k masu. Kdo chce může zahustit moukou. Podáváme s rýží.

zdroj: www.ekucharka.net Pikantní hovězí kousky. Já jsem udělala vepřové.

Kapusta s uzeným masem

24. srpna 2009 v 6:00 | zdena1028 |  ZELENINOVÁ JÍDLA
400 g uzeného masa
2 lžíce sádla
2 stroužky česneku
1 kapusta
sůl
3 vejce
200 ml mléka

Kapustu dáme vařit do slané vody. Uvařenou scedíme, vymačkáme a nakrájíme na nudličky. Na sádle osmahneme na kostičky nakrájené maso, přidáme prolisovaný česnek, kapustu, promícháme a dáme do vymazané zapékací mísy. Zalijeme mlékem s rozkvedlanými vejci a ve vyhřáté troubě na 190°C pečeme asi 20-30 minut. Podáváme s vařenými brambory.

Čočka s párkem

22. srpna 2009 v 6:00 | zdena1028 |  OSTATNÍ
400 g čočky
40 g másla
1 cibule
2 lžíce hladké mouky
250 ml mléka
sůl
ocet

Přebranou a propláchnutou čočku uvaříme ve vodě. Na másle zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem, osolíme a dobře provaříme. Smícháme s uvařenou čočkou a podle chuti dosolíme a ochutíme octem. Podáváme s opečeným párkem.

Švestkové knedlíky

20. srpna 2009 v 6:00 | zdena1028 |  SLADKÁ JÍDLA
600 g hladké mouky
500 ml vřelého mléka
špetka soli

Do mísy dáme mouku, špetku soli a spaříme vřelým mlékem. Zamícháme dáme na vál a vypracujeme vláčné těsto. Vyválíme hada nakrájíme kousky, uděláne placičky. Švestky odpeckujeme, do každé dáme 1 lžičku cukru krupice a zabalíme do těsta. Vaříme 15 minut. Na hotové dáme tvaroh, pocukrujeme a polijeme rozpuštěným máslem.

Kuřecí roláda

18. srpna 2009 v 6:00 | zdena1028 |  KUŘECÍ MASO
1 kg kuřecích prsíček
koření na kuře
máslo
sůl

Houbová náplň
200 g žampionů( nebo jiných hub)
1 cibule
4 vejce
4 lžíce mléka
Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme očištěné a pokrájené žampiony a krátce podusíme. Zalijeme vejci rozšlehanými s mlékem, osolíme, a necháme ztuhnout.
Kuřecí prsa naklepeme, osolíme, okořeníme rozložíme na folii a potřeme houbovou náplní. Stočíme pomocí folie do rolády a dáme do máslem vymazané formy na srnčí hřbet. Povrch potřeme máslem a pečeme horkovzduchem na 150°C asi 1 hodinu. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninou.

Jablkový koláč

16. srpna 2009 v 6:00 | zdena1028 |  MOUČNÍKY
250 g polohrubé mouky
150 g moučkového cukru
3 vejce
4 lžíce oleje
200 ml mléka
1 prášek do pečiva
6 jablek
2 lžíce cukru krupice
1 lžíce skořicového cukru
drobenka

Cukr, mléko, vejce, olej smícháme a přidáme mouku s práškem do pečiva. Umícháme řídké těsto, které nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Poklademe silnou vrstvou nahrubo nastrouhaných jablek. Posypeme cukrem, skořicí a drobenkou. Pečeme na 190°C 15-20 minut.

Jednohubky

15. srpna 2009 v 14:02 | zdena1028 |  OSTATNÍ

Sváteční kotleta

14. srpna 2009 v 6:00 | zdena1028 |  VEPŘOVÉ MASO
4 vepřové kotlety
1 natvrdo vařené vejce
pepř
sůl
olej

Omáčka
20 g másla
2 lžičky hladké mouky
150 ml šlehačky
120 g šunky
sůl
1/2 lžičky kari koření

Kotlety naklepeme a po okrajích nařízneme. Opepříme je po obou stranách, hodně potřeme olejem, složíme na sebe do užší misky, přikryjeme alobalem a dáme do lednice nejlépe přes noc uležet. Druhý den kotlety osolíme a pečeme na horkém oleji na každé straně asi 3-4 minuty.

Na omáčku si na rozehřátém másle osmahneme dozlatova mouku, zalijeme šlehačkou, rozšleháme a dle potřeby přidáme 50-100 ml vody a povaříme. Hustotu by měla mít omáčka jen o málo nižší, než třeba tatarka. Přidáme kari, zamícháme, vložíme šunku nakrájenou na proužky a podle chuti přisolíme. Necháme jen chvíli prohřát a podáváme. Na talíři můžeme kotletu ozdobit plátkem šunky a vajíčkem. Jako příloha jsou vhodné hranolky, opečené brambory, ale i bramborová kaše.

Pudinkové bábovičky

12. srpna 2009 v 6:00 | zdena1028 |  NEPEČENÉ CUKROVÍ
1 čokoládový pudink
1 malinový pudink
1 banánový pudink
1 karamelový pudink
piškoty
marmeláda
mléko

Na každý pudink budeme potřebovat 350 ml mléka a 2 lžíce cukru. Piškoty si namažeme marmeládou a spojíme. Uvaříme si čokoládový pudink a nalijeme do pudinkových báboviček nebo do nějakých misek. Dáme piškoty a opakujeme se všemi pudinky. Poslední vrstvutvoří piškoty. Dáme vychladit nejlépe
do druhého dne. Pak vyklopíme a zdobíme.

Lečo

10. srpna 2009 v 6:00 | zdena1028 |  VAŘENÍ V PARNÍM HRNCI
2 porce
4 rajčata
4 papriky
200 g měkkého salámu
2 vejce
1 cibule
špetka pálivé papriky
sůl
pepř
400 g brambor

Do titanového parního hrnce dáme vodu. Do prvního patra dáme na kostičky pokrájené brambory. Do druhého patra dáme nakrájenou cibuli, papriku, rajčata a salám vše na kostičky. Zapneme sporák na stupeň 6 a když se voda začne vařit dáme na stupeň 3. Paříme 30 minut. Hotové dáme na pánev s troškou oleje, přidáme koření a zamícháme vejce. Ihned po sražení vajec odstavíme z plotny. Podáváme s brambory nebo s chlebem.

Vláček

8. srpna 2009 v 6:00 | zdena1028 |  DORTY

Krůtí maso na česneku

6. srpna 2009 v 6:00 | zdena1028 |  KUŘECÍ MASO
1 kg krůtích prsíček
2 lžičky sladké papriky
1 lžička paprikové vegety
2 lžičky soli
5 stroužků česneku
drůbeží vývar
lžíce másla

Maso nakrájíme na větší kostky, sladkou papriku, paprikovou vegetu, sůl smícháme a kousky masa ve směsi obalíme. Dáme do pekáče přidáme prolisovaný česnek, máslo a podlijeme vývarem. Pečeme přikryté na 240°C asi 1 hodinu. Ale musíme hlídat, aby se nám vývar nevypekl. Když je maso měkké odkryjeme a necháme zčervenat. Podáváme se zelím a houskovým knedlíkem.

Treska v páře

4. srpna 2009 v 6:00 | zdena1028 |  VAŘENÍ V PARNÍM HRNCI
2 porce

4 plátky tresky
koření ( Kuře 7 bylin )
400 g brambor
citronová šťáva

Rozmražené, omyté a osušené plátky ryby pokapeme citronovou šťávou a posypeme kořením. Brambory nakrájíme na kostky. Do titanového hrnce dáme vodu. Do spodní parní misky dáme brambory, do druhé dáme rybu. Zapneme a až se voda začne vařit přepneme na nižší stupeň.Vaříme 25 minut. Voda se nesmí přestat vařit. Během vaření neodkrýváme. K hotovému si přidáme čerstvou zeleninu.

Broskvový koláč

2. srpna 2009 v 6:00 | zdena1028 |  MOUČNÍKY
300 g hladké mouky
150 g cukru krupice
120 g rozpuštěné Hery
4 vejce
100 ml mléka
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
kompotované broskve

Mouku smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, práškem do pečiva, přidáme vejce, tuk a mléko. Vymícháme těsto a nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Poklademe okapanými a na kostičky pokrájenými broskvemi a pečeme na 180°C asi 15-20 minut. Vychladlý moučník pocukrujeme.
Děkuji za návštěvu