Říjen 2009

Plněné švestky

31. října 2009 v 6:00 | zdena1028 |  VÁNOČNÍ CUKROVÍ
30 sušených vypeckovaných švestek
30 celých loupaných mandlí
rum
čokoládová poleva
kokos

Švestky namočíme do rumu a necháme do druhého dne. Pak do každé švestky dáme celou oloupanou mandli, smočíme v čokoládové polevě a obalíme v kokosu. Uložíme do papírových košíčků.

Vepřová kotleta v marinádě

30. října 2009 v 6:00 | zdena1028 |  VAŘENÍ V PARNÍM HRNCI
2 porce

2 vepřové kotlety
marináda
400 g brambor

Kotletu naklepeme, okraje nakrojíme, dáme do marinády a uložíme do lednice do druhého dne.
Marinádu si každý udělá jakou má rád, já jsem použila kupovanou, medovou pikantní. Do titanového hrnce dáme vodu. Maso dáme do plastové misky, do prvního pařáčku. Brambory nakrájené na kostičky dáme do druhého pařáčku. Paříme 35 minut.

Mandlové sušenky

28. října 2009 v 6:00 | zdena1028 |  VÁNOČNÍ CUKROVÍ
150 g hladké mouky
150 g másla
150 g moučkového cukru
150 g oloupaných mandlí
1 žloutek
mléko na potření
celé mandle
čokoládová poleva

Do mouky nakrájíme změklé máslo, přidáme cukr, oloupané nastrouhané mandle, žloutek a vypracujeme těsto. Pokud je těsto tuhé, přidáme trochu mléka. Dáme do fólie a necháme v lednici do druhého dne. Na pomoučeném vále vyválíme na sílu 5-6 mm a vykrajujeme malá kolečka.
Dáme na plech s pečícím papírem, potřeme mlékem a pečeme na 180°C asi 8-10 minut.
Po vychladnutí zdobíme čokoládovou polevou a celou mandlí.

Plněné perníčky

27. října 2009 v 13:37 | zdena1028 |  VÁNOČNÍ CUKROVÍ
300 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
100 g medu
100 g másla
1 vejce
1 lžička perníkového koření
1 lžička jedlé sody

Umícháme máslo s cukrem, přimícháme vejce a med. Pak přidáme mouku smíchanou s perníkovým kořením a jedlou sodou. Dáme na vál a vypracujeme těsto.
Těsto by nemělo být moc tuhé. Zabalíme do fólie a dáme do lednice nejlépe do druhého dne. Pak těsto vyválíme na sílu 4 mm a vykrajujeme tvary. Pečeme na plechu s pečícím papírem na 180°C asi 8-10 minut. Polovinu perníčků potřeme bílkovou polevou, kterou můžeme různě barvit a zdobíme podle fantazie. Slepujeme marmeládou, já jsem do ní přidala mleté piškoty.

Vepřové v těstíčku

26. října 2009 v 6:00 | zdena1028 |  VEPŘOVÉ MASO
500 g vepřového masa
1 lžička orientálního koření
1 lžička soli
1/2 lžičky pepře
1/2 lžičky sladké papriky
2 lžíce oleje

Na těstíčko smícháme 2 vejce se 2-3 lžícemi
hladké mouky, osolíme, opepříme.

Do misky dáme 2 lžíce oleje, orientální koření, sladkou papriku, sůl, pepř, přidáme maso nakrájené na silnější nudličky a promícháme. Kousky masa namáčíme do těstíčka a smažíme na oleji. Jako příloha jsou vhodné hranolky, tatarská omáčka a zelenina.

Mušle

24. října 2009 v 6:00 | zdena1028 |  VÁNOČNÍ CUKROVÍ
200 g másla
100 g moučkového cukru
100 g mletých ořechů
200 g hladké mouky

Krém
120 g mletých piškotů
150 g másla
100 g moučkového cukru
rum
podle potřeby mléko

Na vál si dáme mouku, cukr, ořechy, máslo a vypracujeme těsto. Zabalíme do fólie a dáme do
lednice odležet aspoň na 1 hodinu. Pak si připravíme
formičku na mušle, kterou vysypáváme hladkou
moukou, vložíme těsto a vyklepneme na plech.
Pečeme na 180°C asi 10 minut. Upečené spojíme
krémem a potřeme bílou čokoládou.
Na krém umícháme máslo s cukrem, přidáme
mleté piškoty a ochutíme rumem.

Vepřové nudličky

22. října 2009 v 6:00 | zdena1028 |  VEPŘOVÉ MASO
400 g vepřového masa
1 cibule
1 lžička ďábelského koření
1 lžička paprikové vegety
sůl
olej nebo sádlo
1 lžíce hladké mouky
vývar nebo voda

Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nakrájené maso osmahneme, okořeníme, podlijeme a dusíme doměkka. Když je maso měkké zahustíme moukou, přilijeme vývar a povaříme.
Podáváme s těstovinami.

Ořechové šátečky

20. října 2009 v 6:00 | zdena1028 |  VÁNOČNÍ CUKROVÍ
250 g hladké mouky
120 g másla
120 ml šlehačky
1 žloutek
1 vejce na potření

Ořechová náplň
120 g lískových oříšků
150 g moučkového cukru
sníh z 1 bílku

Z mouky, másla, šlehačky a žloutku vypracujeme těsto, které na pomoučeném vále rozválíme na sílu
2 mm. Radýlkem krájíme čtverečky 4x4 cm a potřeme
rozšlehaným vajíčkem. Na naplň smícháme umleté
oříšky s cukrem a ušlehaným sněhem z 1 bílku.
Z ořechové hmoty děláme válečky, které klademe
na čtverečky a svineme do šátečku. Narovnáme na
plech s pečícím papírem, potřeme vajíčkem a pečeme
na 200°C asi 8-10 minut. Ještě teplé obalujeme
v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem.

Bramborová hnízda

18. října 2009 v 6:00 | zdena1028 |  OSTATNÍ
200 g syrových brambor
100 g šunky
100 g tvrdého sýra
50 g suchého salámu
2 vejce
sůl
pepř

Nejdříve si připravíme náplň:
Šunku, sýr a salám nastrouháme nebo nakrájíme. Přidáme vejce osolíme, opepříme a zamícháme.
Misky vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
Já jsem použila obaly od větších paštik. Brambory

nastrouháme, vymačkáme a rovnáme do misek slabou vrstvu. Uděláme hnízdo, osolíme a dáme náplň.
Pečeme na 170°C asi 25-30 minut. Po upečení necháme chvíli vychladnout, vyklopíme a podáváme
se zeleninou.








Pizza

17. října 2009 v 6:00 | zdena1028 |  OSTATNÍ
220 g hladké mouky
1 sáček sušeného droždí
150 ml vody
1 lžička cukru
1 lžička soli
3 lžičky oleje

Na obložení
smetana na šlehání (33 %)
koření na steaky
šunka
tvrdý sýr
hermelín
klobásapaprika

Do mísy dáme mouku, droždí, sůl, cukr, olej a vodu.
Umícháme, přendáme na vál a vypracujeme těsto.
Těsto můžeme rozdělit na dva díly a udělat dvě
kulaté pizzy. Nebo rozválíme na celý plech. Dáme na pečící papír, potřeme hodně šlehačkou. Posypeme kořením na steaky, dáme šunku, kousky hermelínu, klobásy a papriky. Posypeme nastrouhaným sýrem
a pečeme na 220°C 10 minut.

Protože nemám ráda kečup, tak jsem přemýšlela čímho nahradit. A protože syn chodí občas na pizzu do
pizzérie a viděl tam pizzu se šlehačkou, tak jsem to
zkusila. Je opravdu výborná.

Původní recept od JaninyS je na jednu pizzu tak jsem si ho upravila podle sebe.




Květáková polévka

16. října 2009 v 6:00 | zdena1028 |  POLÉVKY
100 g másla
3 zarovnané lžíce hladké mouky
200 g brambor
200 g květáku
100 g kořenové zeleniny
sůl
2 l vody
1 zeleninová kostka

Usmažíme světlou jíšku, zalijeme studenou vodou, přidáme na kostičky nakrájené brambory, květák rozebraný na růžičky, zeleninu, sůl a vaříme doměkka. Nakonec přidáme bylinky.

Mini indiánky

15. října 2009 v 6:00 | zdena1028 |  VÁNOČNÍ CUKROVÍ
100 g moučkového cukru
1 bílek
piškoty
čokoládová poleva

Bílek s cukrem vyšleháme nad párou na hodně hustý sníh. Zdobičkou s velkým hladkým otvorem stříkáme na piškoty. Necháme zavadnout při pokojové teplotě.
Pak máčíme v čokoládové polevě. Hlavně nesmíme máčet v čokoládě hned já jsem je máčela asi po třech hodinách.





















Perník

14. října 2009 v 6:00 | zdena1028 |  DOMÁCÍ PEKÁRNA
250 ml mléka
50 ml oleje
1 vejce
200 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžíce kakaa
400 g hladké mouky
1 prášek do perníku
50 g rozinek
50 g kandovaného ovoce

Do pekárny dáme nejdříve tekuté, pak sypké suroviny. Zapneme program: DORT
Po zaznění signálu přidáme rozinky, kandované ovoce, ale můžeme přidat i čokoládu nebo oříšky.
Po ukončení programu zkusíme špejlí jestli je perník hotový. Pokud lepí zapneme ještě pečení asi na 10-15 minut.

Mandlové hvězdičky

12. října 2009 v 6:00 | zdena1028 |  VÁNOČNÍ CUKROVÍ
100 g másla
50 g moučkového cukru
2 žloutky
180 g hladké mouky

Mandlová hmota
100 g mandlí
100 g cukru krupice
2 bílky
špetku soli

Na vál si dáme mouku, cukr, žloutky, změklé máslo a vypracujeme těsto. Zabalíme do fólie a dáme do chladna alespoň na 1 hodinu. Potom na pomoučeném vále rozválíme na sílu 5 mm a vykrajujeme hvězdičky, které dáváme na plech vyložený pečícím papírem. Připravíme si mandlovou hmotu. Oloupané mandle jemně umeleme, z bílků a soli ušleháme pevný sníh, zašleháme do něj cukr a nakonec vmícháme mandle. Zdobičkou děláme na střed kopečky z mandlové hmoty.
Na každý kopeček dáme kousek kandovaného ovoce. Pečeme na 180°C 8-10 minut.

Krůtí maso v parním hrnci

10. října 2009 v 6:00 | zdena1028 |  VAŘENÍ V PARNÍM HRNCI
300 g krůtího masa(prsa)
5 lžíc oleje
2 lžíce vody
1 lžička koření na kuře
1 zelená paprika
sůl
pepř
200 g rýže
300 ml vody
sůl

Maso nakrájíme na nudličky a promícháme s kořením, solí, pepřem, olejem a vodou. Do titanového hrnce dáme vodu. Do prvního pařáčku dáme misku s rýží, kterou jsme osolili a zalili vřelou vodou.
Do druhého pařáčku dáme druhou misku do které dáme maso a na kostičky nakrájenou papriku.
Paříme 30 minut.

Kuřecí prsa s hermelínem

8. října 2009 v 6:00 | zdena1028 |  KUŘECÍ MASO
4 kuřecí prsa
koření na kuře
1 hermelín
50 g suchého salámu
250 g šlehačky
1 vejce
sůl
olej

Kuřecí prsa naklepeme, každé rozkrojíme budeme mít 8 kousků. Osolíme, okořeníme, zapékací mísu vymažeme olejem, vložíme kousky masa a poklademe salámem. Na salám nastrouháme hermelín, ale je to dobré i s jiným sýrem třeba s nivou. Zalijeme šlehačkou ve které jsme rozšlehali vejce. Pečeme na 180°C 30 minut přikryté a pak ještě odkryté 20 minut. Podáváme s brambory a zeleninou.

Polévka z vepřového masa

6. října 2009 v 6:00 | zdena1028 |  POLÉVKY
500 g vepřové obíračky
100 g kořenové zeleniny
sůl

Krupicové noky
4-5 lžic dětské krupičky
1 vejce
majoránka
sůl
pepř

Vepřovou obíračku dáme vařit do papiňáku. Přecedíme do hrnce, přidáme nakrájenou zeleninu a povaříme. Na noky smícháme vejce s dětskou krupičkou, přidáme sůl, pepř, majoránku a umícháme tužší těsto. Namočenou malou lžičkou děláme do polévky malé noky a chvíli povaříme. Maso obereme nakrájíme a dáme do polévky.

Vepřové na smetaně s houbami

4. října 2009 v 6:00 | zdena1028 |  VEPŘOVÉ MASO
4 plátky vepřového masa
200 g hub
250 ml šlehačky( smetany )
1 lžíce hladké mouky
1 cibule
sádlo nebo olej
vývar nebo voda
sůl
pepř

Maso naklepeme, po stranách nařízneme, osolíme, opepříme, z obou stran na omastku osmahneme a vyndáme. Do omastku dáme nakrájenou cibuli osmahneme ji vrátíme zpět maso, přidáme nakrájené houby podlijeme a dusíme doměkka. Když je maso měkké, tak zalijeme šlehačkou ve které jsme rozmíchali mouku. Povaříme. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Zapečené špagety

2. října 2009 v 6:00 | zdena1028 |  TĚSTOVINY
300 g mletého masa
1 cibule
2 stroužky česneku
3 lžíce rajčatového protlaku
100 g nastrouhané zeleniny(mrkev, petržel, celer)
150 g tvrdého sýra
4 lžíce oleje
sůl
pepř
250 g špaget

Na oleji osmahneme cibuli a česnek, přidáme mleté maso, osmahneme, přidáme zeleninu, rajčatový protlak, sůl, pepř, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Ve slané vodě uvaříme špagety smícháme s masovou směsí a strouhaným sýrem. Trochu sýra si necháme na posypání. Dáme do vymazané zapékací mísy, posypeme zbylým sýrem, poklademe kousky másla a zapečeme.
Pečeme na 200°C asi 15-20 minut. Podáváme se zeleninovým salátem.
Děkuji za návštěvu