Únor 2010

Semifreda

28. února 2010 v 6:00 | zdena1028 |  MOUČNÍKY
5 vajec
150 g moučkového cukru
100 g polohrubé mouky

Krém
450 g ovocného jogurtu
250 ml šlehačky ( 33% )
1 želatinový ztužovač za studena ( dr Oetker )
50 ml vody

Na zdobení
250 ml šlehačky ( 33% )
1 ztužovač šlehačky
čokoládová poleva


Bílky ušleháme s cukrem a postupně přidáváme žloutky. Nakonec vmícháme mouku. Dáme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme na 180°C 10 minut. Na krém si připravíme želatinový ztužovač podle návodu, ale dáme jenom 50 ml vody. Vyšleháme, přidáme jogurt a lehce vmícháme ušlehanou šlehačku. Natřeme na vychladlý piškot a dáme do lednice ztuhnout.
Nechala jsem do druhého dne. Pak vykrajujeme tvary a zdobíme šlehačkou, ovocem a čokoládou.

Piškotová bomba

26. února 2010 v 6:00 | zdena1028 |  NEPEČENÉ CUKROVÍ
1 velký ovocný jogurt (450 g )
250 ml šlehačky (33% )
1 želatinový ztužovač za studena ( dr Oetker )
50 ml vody
piškoty
šťáva z kompotu
ovoce na ozdobu
želatina
marmeláda

Na krém si připravíme želatinový ztužovač podle návodu, ale dáme jenom 50 ml vody. Vyšleháme, přidáme jogurt a lehce vmícháme ušlehanou šlehačku. Do mísy dáme fólii a rovnáme piškoty, kterémáčíme do šťávy z kompotu. Potřeme krémem a znovu poklademe piškoty. Celé opakujeme, poslední vrstvu tvoří piškoty. Přikryjeme fólií a dáme do lednice do druhého dne. Vyklopíme na talíř sundáme misku a fólii, potřeme lehce marmeládou a po celé ploše narovnáme ovoce podle fantazie. Aby nám ovoce drželo tak každý kousek ovoce přichytneme párátkem. Pak potřeme celé želatinou.

Tokáň z vepřového masa

24. února 2010 v 6:00 | zdena1028 |  VEPŘOVÉ MASO
500 g vepřového masa
100 g anglické slaniny
1 cibule
2 rajčata
1 zelená paprika
2 lžíce zakysané smetany
1 lžička sladké papriky
sůl
1 lžíce hladké mouky
olej
voda nebo vývar na podlití

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme slaninu a maso nakrájené na nudličky. Necháme osmahnout posypeme sladkou paprikou, osolíme, podlijeme a dusíme do poloměkka. Pak přidáme nakrájenou papriku a rajčata bez slupky a dusíme doměkka. Zahustíme moukou, zředíme a chvíli povaříme. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Ořechový medovník

22. února 2010 v 6:00 | zdena1028 |  MOUČNÍKY
500 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
250 g másla
2 lžíce medu
2 lžíce mléka
2 vejce
2 lžičky jedlé sody

Ořechová hmota
120 g másla
80 g cukru krupice
3 lžíce medu
350 g nahrubo nasekaných ořechů

Krém
300 ml mléka
2 lžíce hladké mouky
3 lžíce solamylu
100 g moučkového cukru
200 g másla

rum na pokropení placek

Na vál si dáme mouku, cukr, med, vejce, mléko, sodu a máslo. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na polovinu. Každou polovinu vyválíme na pečícím papíře, dáme na plech. Na jednu placku naneseme ořechovou hmotu, kterou si připravíme tak, že dáme na pánev máslo, med a cukr. Přivedeme k varu, přisypeme ořechy a mícháme, aby směs zkaramelizovala. Hned rozetřeme na jednu placku. Pracujeme rychle, aby nám směs neztuhla. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C 10 minut. Stejně upečeme i druhé těsto. Po vychladnutí pocákáme placku bez ořechů rumem, necháme vsáknout, pak potřeme krémem. Na krém si uvaříme kaši z mléka, mouky a solamylu. Necháme vychladit. Pak ušleháme máslo s cukrem a přidáme vychlazenou kaši. Přiklopíme plackou s ořechy, přikryjeme fólií a dáme do lednice uležet do druhého dne, ale i déle.

Jablkový sendvič

20. února 2010 v 10:00 | zdena1028 |  SLADKÁ JÍDLA
1 porce

4 plátky toustového chleba
2 menší jablka
1 lžička krystalového cukru
1 lžička skořicového cukru
máslo

Nahrubo nastrouhaná jablka dáme na dva plátky toustového chleba. Posypeme cukrem a skořicovým cukrem a přiklopíme plátky chleba. Povrch potřeme máslem a dáme do sendvičovače na 3 minuty.
Hotové pocukrujeme.

Kaiserky

18. února 2010 v 6:00 | zdena1028 |  DOMÁCÍ PEKÁRNA
450 ml vody
5 lžic oleje
2 lžičky soli
1 lžička cukru
600 g hladké mouky
160 g polohrubé mouky
2,5 lžičky sušeného droždí

vejce na potření
mák

Dáme do pekárny a zapneme program příprava těsta. Vykynuté těsto rozdělíme na 16 dílů. Udělámebochánky, které dáme na plech s pečícím papírem a pomocí raznice na kaiserky nebo kráječem na jablka
promáčkneme vzorek. Přikryjeme utěrkou a necháme
ještě kynout 10-20 minut. Pak potřeme vejcem a
posypeme mákem. Pečeme na 190°C 15 minut.

Vepřové na česneku

16. února 2010 v 12:57 | zdena1028 |  VAŘENÍ V PARNÍM HRNCI
1 porce

200 g vepřového masa
1 cibule
2 stroužky česneku
1/2 lžičky sladké papriky
1 lžíce oleje
2 lžíce vody
sůl
pepř
200 g brambor

Do prvního pařáčku v parním hrnci dáme misku na rýži. Na dno misky dáme na kolečka nakrájenou cibuli. Na cibuli dáme maso, osolíme, opepříme, posypeme paprikou, přidáme česnek, olej a vodu.
Do druhého pařáčku dáme na kostičky nakrájené brambory. Paříme 30 minut.

Pražské koláče

14. února 2010 v 6:00 | zdena1028 |  DOMÁCÍ PEKÁRNA
100 ml mléka
250 g zakysané smetany
1 vejce
100 g moučkového cukru
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
2 lžičky sušeného droždí
špetku soli

Náplň
250 ml šlehačky
1 ztužovač šlehačky
250 g měkkého tvarohu ( né vaničku )
100 g moučkového cukru
250 ml mléka
1 vanilkový pudink

Drobenka
2 lžíce hrubé mouky
2 lžíce moučkového cukru
2 lžíce rozpuštěného másla

vejce na potření

Do pekárny dáme mléko, zakysanou smetanu, rozkvedlané vejce, cukr, mouku, sušené droždí a sůl. Zapneme program příprava těsta. Po vykynutí děláme malé bochánky, dáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě asi 10 minut kynout. Pak potřeme vajíčkem a posypeme drobenkou. Pečeme na 180°C asi 15-20 minut. Vychladlé rozkrojíme a plníme krémem.
Na krém si uvaříme pudink a necháme vychladnout. Tvaroh umícháme s cukrem a vychladlým pudinkem. Pak lehce vmícháme ušlehanou šlehačku.

Kuřecí prsa s chřestem a šunkou

12. února 2010 v 6:00 | zdena1028 |  KUŘECÍ MASO
4 kuřecí prsa
120 g sterilovaného chřestu
4 plátky šunky
orientální koření
sůl
2 vejce
100 g strouhaného sýra
hladká mouka
4 lžíce smetany nebo mléka

Kuřecí prsa naklepeme, osolíme, okořeníme, obalíme
v mouce, kterou na řízky dobře přitiskneme a přebytečnou mouku oklepeme. Fritujeme při 180°C 3 minuty, necháme okapat a dáme do zapékací mísy. Poklademe je okapaným chřestem a plátky šunky, vše pokryjeme směsí rozšlehaných vajec, smetany a strouhaného sýra. Zapečeme v troubě vyhřáté na 200°C, až se sýr roztaví a povrch zrůžoví. Vhodná příloha jsou opečené brambory a zelenina.

Zapečený pórek

10. února 2010 v 6:00 | zdena1028 |  ZELENINOVÁ JÍDLA
2 pórky
4 plátky šunky
150 g sýra ( niva + tvrdý sýr )
100 ml smetany
1 lžíce hladké mouky
2 lžíce másla
sůl
petržel

Pórek očistíme a dáme vařit do osolené vody 5 minut.
Povařený pórek dáme do máslem vymazané a hladkou moukou vysypané zapékací mísy. Na každý pórek dáme dva plátky šunky. Do vývaru z pórku dáme nastrouhané sýry a necháme vařit. Přilijeme smetanu, můžeme přisolit, nalijeme na pórek a pečeme na 200°C 20 minut. Pórek dáme na talíř a polijeme výpekem, který jsme rozmixovali ponorným mixérem. Jako přílohu podáváme opečené gnochi.

Zdroj: Babicovy dobroty

Helenské rohlíčky

8. února 2010 v 6:00 | zdena1028 |  MOUČNÍKY
1 kg hladké mouky
150 g másla
100 g sádla
200 g cukru krupice
1 lžička soli
50 g droždí
500 ml mléka
citronová kůra
2 vejce na potření

Náplň:
Kokos smíchaný s cukrem, instantní kakao nebo strouhaná čokoláda

Rozvar:
300 ml vody, 2 vanilkové cukry

V míse rozžmolíme mouku s máslem a sádlem. Přidáme sůl, citronovou kůru, cukr, promícháme, uděláme důlek rozdrobíme do něj droždí, zalijeme trochou vlažného mléka a necháme 10 minut kynout. Pak přilijeme zbytek mléka a ručně vypracujeme těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Pak z těsta odkrajujeme kousky a tvoříme malé bochánky. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě chvíli kynout. Pak rozválíme na oválky, odlepíme od válu a plníme. Zarolujeme do rohlíčků, potřeme rozšlehaným vajíčkem, dáme na plech s pečícím papírem a pečeme na 200°C 15 minut. Ve vodě rozvaříme vanilkový cukr a upečené rohlíčky potřeme.

Zdroj: Kluci v akci

Brambory s hermelínem

6. února 2010 v 6:00 | zdena1028 |  SÝROVÉ POKRMY
500 g vařených brambor
200 g šunkového salámu
1 hermelín
250 ml šlehačky
1 cibule
sůl
pepř
100 g strouhaného sýra

Brambory, salám, cibuli a hermelín nakrájíme na kostičky. Osolíme, opepříme, promícháme a dáme do vymazané zapékací mísy. Polijeme šlehačkou a pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi 20 minut. Pak posypeme strouhaným sýrem a ještě 10 minut zapečeme. Podáváme se zeleninou.

Kuličky z mletého masa s brokolicí

4. února 2010 v 6:00 | zdena1028 |  MLETÉ MASO
300 g mletého vepřového masa
200 g brokolice vařené ve slané vodě
3 stroužky česneku
1 vejce
majoránka
sůl
pepř
strouhanka

Mleté maso dáme do mísy, přidáme rozmačkanou brokolici, česnek, sůl, majoránku, vejce a promícháme. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Děláme malé kuličky, které lehce obalíme ve strouhance a smažíme ve friťáku nebo na pánvi. Podáváme s bramborovou kaší.

Plněné bagety

2. února 2010 v 6:00 | zdena1028 |  OSTATNÍ
200 g měkkého salámu
100 g pomazánkového másla
100 g sterilované papriky
4 sterilované okurky
3 vejce natvrdo
1 lžička hořčice
3 lžíce majolky
sůl

Bagety rozkrojíme, vydlabeme střídku dáme do mísy, přidáme na kostičky nakrájený salám, vejce, okurky přidáme papriku, hořčici, majolku,sůl a promícháme.
Naplníme bagety, spojíme zabalíme do fólie a dáme do lednice nejlépe do druhého dne.

Toto množství náplně je na 5 baget.
Děkuji za návštěvu