Březen 2010

Jidáše

30. března 2010 v 11:55 | zdena1028 |  DOMÁCÍ PEKÁRNA
250 ml mléka
100 g rozpuštěného másla
4 žloutky
500 g polohrubé mouky
80 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
citronová kůra
špetka soli
1 lžička sušeného droždí
Do nádoby v pekárně dáme nejdříve tekuté potom sypké suroviny, nahoru na mouku dáme droždí, které zahrneme moukou. Zapneme program: Příprava těsta

Po vykynutí těsto propracujeme a motáme různé tvary. Dáme na plech s pečícím papírem a nacháme ještě kynout 30-40 minut. Pak potřeme vejcem smíchaným s 1 lžící mléka a pečeme na 180°C 15-20 minut.

Dort z toustového chleba

28. března 2010 v 6:00 | zdena1028 |  OSTATNÍ
Dort z toustového chleba

Ovocné dortíky

27. března 2010 v 19:58 | zdena1028 |  ŘEZY A ROLÁDY
6 vajec
100 g moučkového cukru
150 g polohrubé mouky
1 lžíce solamylu
2 lžíce oleje

Krém
500 ml mléka
2 jahodové pudinky
4 lžíce moučkového cukru
250 g měkkého tvarohu
1 želatinový ztužovač za studena
50 ml vody

Na ozdobu
jahody
želatina
šlehačka

Vejce šleháme s cukrem do husté pěny asi 5 minut.
Přidáme olej a mouku smíchanou se solamylem. Těsto dáme na plech s pečícím papírem a pečeme na 190°C 10 minut. Na krém uvaříme pudink a dáme chladit. Připravíme si želatinový ztužovač podle návodu, ale dáme jenom 50 ml vody. Přimícháme tvaroh, který smícháme s vychladlým pudinkem a cukrem. Z piškotu vykrájíme čtverečky o velikosti formy.
Formu vyložíme proužky pečícího papíru, vložíme vykrojený piškot a nastříkáme krém. Jahody nakrájíme na kolečka, překrojíme je na polovinu a rovnáme po stranách formy. Z odkrojků co nám zbyly nakrájíme malé čtverečky a dáme doprostřed a znovu nastříkáme krém. Ale nedáváme až nahoru necháme si asi 5 mm na želatinu. Dáme ztuhnout do lednice. Pak dáme ovoce a zalijeme želatinou. Můžeme zdobit šlehačkou.



Kočičí jazýčky

26. března 2010 v 6:00 | zdena1028 |  VÁNOČNÍ CUKROVÍ
100 g solamylu
1 čokoládový pudink
100 g hladké mouky
100 g másla
75 g moučkového cukru
2 lžičky prášku do pečiva
1 žloutek

Vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a dáme do lednice do druhého dne. Pak vyválíme a vykrajujeme jazýčky. Pečeme na 190°C 8-10 minut. Plníme karamelovým krémem. Potřeme čokoládovou polevou.

Uzené maso s křenem

24. března 2010 v 6:00 | zdena1028 |  UZENÉ MASO
500 g uzeného masa
2 cibule
1 kremex s jablky (200 g)
250 ml šlehačky
olej

Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na větší kostky nakrájené uzené maso a osmahneme. Dáme do zapékací mísy a přelijeme šlehačkou smíchanou s krenexem. Dáme do trouby a zapékáme na 200°C asi 30-40 minut. Podáváme s brambory.

Koka řezy

22. března 2010 v 6:00 | zdena1028 |  MOUČNÍKY
5 vajec
200 g moučkového cukru
150 g polohrubé mouky
3 lžíce horké vody
2 lžíce kakaa

Krém
1 krabice sušenek koka
250 ml šlehačky
250 g másla
100 g moučkového cukru
2 lžíce rumu

Čokoládová poleva
200 g čokolády
200 ml šlehačky

Žloutky ušleháme s cukrem a za stálého šlehání přidáváme po troškách horkou vodu. Přidáme kakao s moukou a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh. Těsto dáme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme na 180°C asi 15 minut. Na krém umeleme sušenky, nalijeme na ně neušlehanou šlehačku a necháme vsáknout. Ušleháme máslo s cukrem a po částech zašleháme sušenkovou hmotu. Nakonec ochutíme rumem a natřeme na piškot. Na polevu zahřejeme šlehačku, přidáme nalámanou čokoládu a necháme přejít varem. Nalijeme na piškot s krémem.

Velikonoční perníčky

20. března 2010 v 6:00 | zdena1028 |  MOUČNÍKY
300 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
100 g medu
100 g másla
1 vejce
1 lžička perníkového koření
1 lžička jedlé sody

čokoládová poleva

Umícháme máslo s cukrem, přimícháme vejce a med. Pak přidáme mouku smíchanou s perníkovým kořením a jedlou sodou. Dáme na vál a vypracujeme těsto.
Těsto by nemělo být moc tuhé. Zabalíme do fólie a dáme do lednice nejlépe do druhého dne. Pak těsto vyválíme na sílu 4 mm a vykrajujeme tvary. Pečeme na plechu s pečícím papírem na 180°C asi 8-10 minut. Polovinu perníčků potřeme čokoládovou polevou a můžeme různě zdobit podle fantazie. Slepujeme marmeládou, nebo máslovým krémem.

Dalamánky

18. března 2010 v 6:00 | zdena1028 |  DOMÁCÍ PEKÁRNA
300 ml vody
2 lžíce oleje
1 lžíce octa
2 lžičky soli
1 lžička cukru
2 lžičky drceného kmínu
200 g hladké mouky
150 g žitné chlebové mouky
150 g žitné celozrnné mouky
2 lžičky sušeného droždí

Na posypání
celý kmín
hrubá sůl
voda na potření

Do nádoby v pekárně dáme vodu, olej, ocet a mouku. Do jednoho rohu dáme sůl, do druhého cukr a do třetího kmín. Nahoru na mouku dáme droždí a zahrneme. Zapneme program příprava těsta. Vykynuté těsto si rozdělíme na 16 kousků. Uděláme válečky, dáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě asi 20 minut kynout. Pak podélně nařízneme, potřeme vodou a posypeme kmínem a solí. Pečeme na 180°C asi 15-20 minut.

Nepečené koule

17. března 2010 v 6:00 | zdena1028 |  NEPEČENÉ CUKROVÍ
100 g odřezků z piškotu
50 g rozinek namočených v rumu
50 g loupaných mandlí
50 g sekaných lískových ořechů
50 g kandovaného ovoce
100 g másla
50 g moučkového cukru

50 g strouhaných oříšků na obalení

Odřezky z piškotu, které nám zbyly z mandarinkových dortíků rozdrobíme, přidáme ostatní suroviny, promícháme a děláme koule, které obalíme v oříškách a dáme do papírových košíčků.

Mandarinkové dortíky

17. března 2010 v 6:00 | zdena1028 |  MOUČNÍKY
5 vajec
150 g moučkového cukru
100 g polohrubé mouky

Krém
200 g zakysané smetany
1 malý mandarinkový kompot
100 g moučkového cukru
250 ml šlehačky (33% )
1 želatinový ztužovač za studena
50 ml vody

Na ozdobu
mandarinky
šlehačka

Bílky ušleháme s cukrem a postupně přidáváme
žloutky. Nakonec vmícháme mouku. Těsto dáme na vymazaný a vysypaný plech nebo na pečící papír a pečeme na 180°C 10 minut. Než nám vychladne piškot tak si připravíme formičky na mini košíčky a vyložíme je alobalem. Z vychladlého piškotu vykrájíme kolečka velikosti košíčků. Na krém si připravíme želatinový ztužovač podle návodu, ale dáme jenom 50 ml vody. Do zakysané smetany zašleháme cukr a mandarinky bez šťávy, přimícháme želatinový ztužovač a lehce vmícháme ušlehanou šlehačku. Krém plníme do košíčků a přikryjeme kolečkem z piškotu. Dáme do lednice do druhého dne a pak opatrně sundáme košíčky a alobal. Zdobíme šlehačkou a mandarinkami.

Ovocný koláč

16. března 2010 v 6:00 | zdena1028 |  MOUČNÍKY
120 g másla
100 g moučkového cukru
2 vejce
200 ml mléka
400 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
ovoce
drobenka

Vejce s cukrem a máslem utřeme, pak přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Vymícháme těsto, dáme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe ovocem a posypeme drobenkou.
Pečeme na 180°C 20 minut. Hotové pocukrujeme.

Špecle s kuřecím masem

14. března 2010 v 6:00 | zdena1028 |  KUŘECÍ MASO
3 kuřecí prsa
1 cibule
1 paprika
50 g nivy
250 ml šlehačky
chilli koření
pepř
sůl
1 balení špeclí
olej

Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nakrájené maso, osmahneme, osolíme, okořeníme, malinko podlijeme vodou a chvíli dusíme.
Pak přidáme na nudličky nakrájenou papriku a dusíme doměkka. Když je maso měkké přidáme rozdrobenou nivu a mícháme dokud se sýr neroztaví. Nakonec přilijeme šlehačku.
Uvaříme špecle a smícháme s masovou směsí. Můžeme posypat nivou.

Naložené kotlety

12. března 2010 v 6:00 | zdena1028 |  VEPŘOVÉ MASO
4-5 kotlet
2 vejce
1 lžička soli
1 lžička paprikové vegety
1/2 lžičky pepře
1 lžička sladké papriky
1 lžička drceného kmínu
1 lžička hořčice
1 lžička worcesteru
1 lžička magi
1 lžička kečupu

Přísady smícháme a metličkou vyšleháme. Kotlety naklepeme, vložíme do směsi a necháme do druhého dne v lednici. Pak smažíme na oleji.
Jako přílohu podáváme hranolky,zeleninu, tatarskou omáčku.

Kardinálovy řezy

10. března 2010 v 6:00 | zdena1028 |  ŘEZY A ROLÁDY
Piškotové těsto
3 žloutky
50 g cukru krupice
1 lžíce horké vody
40 g hladké mouky
1/4 prášku do pečiva

Bílkové těsto
3 bílky
100 g cukru krupice

Náplň
250 ml šlehačky(33%)
1 ztužovač šlehačky
jahody

Na piškotové těsto ušleháme žloutky, 50 g cukru,
vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a zašleháme 100 g cukru.
Na pečící papír stříkáme zdobícím sáčkem pruhy bílkového těsta necháme asi 2 cm mezeru. Do mezery nastříkáme piškotové těsto. Pečeme na 170°C asi 20 minut. Upečené pláty necháme vychladnout, pak otočíme sundáme pečící papír. Naneseme ušlehanou šlehačku, na kostičky nakrájené jahody a znovu šlehačku. Nahoru dáme druhý plát a celé potřeme šlehačkou nebo jenom pocukrujeme.


Pařížské rohlíčky

8. března 2010 v 6:00 | zdena1028 |  VÁNOČNÍ CUKROVÍ
3 bílky
200 g cukru krupice
125 g mletých ořechů
2-3 lžíce jemné strouhanky

Krém
250 ml šlehačky (33% )
100 g čokolády na vaření
100 g moučkového cukru
100 g másla
Vše svaříme, po vychladnutí dáme do lednice do druhého dne. Pak vyšleháme.

Poleva
100 g čokolády na vaření
50 g 100% tuku

Bílky šleháme nad párou, po troškách přidáváme cukr a vyšleháme pevný sníh. Nakonec vmícháme mleté ořechy a strouhanku. Dáme do zdobícího sáčku a na plech s pečícím papírem děláme rohlíčky. Pečeme na 150°C 10-15 minut. Ušleháme krém a nastříkáme na rohlíčky.Dáme vychladit, pak polijeme čokoládovou polevou.

Plněné žampiony

6. března 2010 v 6:00 | zdena1028 |  VAŘENÍ V PARNÍM HRNCI
2 porce

250 g žampionů
100 g šunkového salámu
50 g strouhaného sýra
1 vejce
orientální koření
400 g brambor

Žampiony omyjeme, oloupeme, vnitřky vydlabeme, dáme do mísy, přidáme nakrájený salám, nastrouhaný sýr a vejce. Promícháme a plníme žampiony. Narovnáme do mísy na rýži posypeme kořením a dáme do prvního pařáčku. Do druhého pařáčku dáme brambory nakrájené na kostičky. Paříme 35 minut.

Eskymo řezy

4. března 2010 v 6:00 | zdena1028 |  MOUČNÍKY
250 g polohrubé mouky
150 g moučkového cukru
4 vejce
2 lžíce kakaa
1/2 prášku do pečiva

Krém
600 ml mléka
100 g moučkového cukru
2 kokosové pudinky
125 g másla
1 zakysaná smetana

čokoládová poleva na ozdobu

Vejce s cukrem ušleháme, přidáme mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Dáme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme na 190°C 15 minut. Na Krém si uvaříme hustý pudink a dáme vychladit. Máslo vyšleháme s cukrem, po troškách přidáváme pudink a nakonec zakysanou smetanu. Natřeme na vychlazený piškot a pocákáme čokoládovou polevou.

Pudinkový pohár

3. března 2010 v 18:21 | zdena1028 |  MOUČNÍKY
1 jahodový pudink
500 ml mléka
1 zakysaná smetana
4 lžíce moučkového cukru
piškoty
jahodový kompot
mandarinkový kompot

čokoláda
250 ml šlehačky(33%)
1 ztužovač šlehačky


Uvaříme pudink, přikryjeme fólií a dáme chladit.
Na dno pohárů dáme jahody, mandarinky a piškoty namočené ve šťávě z kompotu. Kdo chce může máčet piškoty v rumu. Posypeme strouhanou čokoládou a pokryjeme trochou pudinku, který jsme smíchali s cukrem a zakysanou smetanou. Celé opakujeme a poslední vrstvu bude tvořit pudink. Dáme vychladit a nakonec zdobíme ušlehanou šlehačkou a ovocem.

Zeleninové rizoto

2. března 2010 v 6:00 | zdena1028 |  VAŘENÍ V PARNÍM HRNCI
1 porce

100 g rýže
150 ml vody
1 lžička soli
1/2 lžičky kari koření
100 g zeleniny ( mrkev, petržel, celer )
1 zelená paprika

Do jednoho pařáčku dáme nakrájenou zeleninu, do druhého misku s rýží. Paříme 30 minut. Pak vše smícháme a podle potřeby dochutíme.
Děkuji za návštěvu