Duben 2010

Rumové špičky

30. dubna 2010 v 6:00 | zdena1028 |  NEPEČENÉ CUKROVÍ
140 g mletých piškotů
200 g mletých ořechů
200 g moučkového cukru
100 ml rumu
3-4 lžíce převařené vody

marmeláda
celé piškoty

Všechny suroviny dobře promícháme, dáme do zdobičky s hladkou špičkou a stříkáme na piškoty potřené marmeládou. Necháme zaschnout, pak smáčíme v čokoládové polevě.

Treska se smetanovou omáčkou

28. dubna 2010 v 6:00 | zdena1028 |  RYBY
500 g filetů z tresky
50 g másla
1 lžíce oleje
koření na ryby
sůl
citronová šťáva

Smetanová omáčka
250 ml šlehačky
50 g másla
1 lžíce hladké mouky
orientální koření
kari koření
sůl

Filety z tresky omyjeme, osušíme, pokapeme citronovou šťávou, osolíme a okořeníme. Na pánev dáme máslo, olej a filety z obou stran opečeme. Na smetanovou omáčku si na másle osmahneme mouku, zalijeme šlehačkou povaříme, přidáme koření a podle chuti přisolíme. Tresku polijeme omáčkou a podáváme s brambory.

Řezy s tvarohem a jablky

26. dubna 2010 v 13:13 | zdena1028 |  MOUČNÍKY
500 g hladké mouky
150 g másla
120 g moučkového cukru
2 vejce
1 prášek do pečiva

Tvarohová náplň
500 g tvarohu
100 g moučkového cukru
2 žloutky
50 g rozinek namočených v rumu
Tvaroh, cukr, žloutky umícháme a přidáme rozinky.

Jablková náplň
500 g jablek
100 g cukru krupice
2 lžíce vody
1 lžíce vanilkového pudinku
Do hrnce dáme okrájená nahrubo nastrouhaná jablka, cukr a dusíme. Pak přidáme pudink rozmíchaný ve vodě a vaříme do zhoustnutí. Dáme chladit.

Sníh
2 bílky
50 g moučkového cukru
Ušleháme tuhý sníh a po částech zašleháme cukr.

Ještě budeme potřebovat marmeládu a hrst sekaných ořechů

Na vál dáme mouku s práškem do pečiva, cukr, máslo, vejce a vypracujeme těsto. Těsto rozdělíme na dva díly a každý vyválíme na velikost plechu. Jeden díl těsta přeneseme válečkem na vymazaný a vysypaný plech, potřeme lehce marmeládou a naneseme tvarohovou náplň. Na tvarohovou náplň dáme 2 díl těsta, několikrát propíchneme párátkem a potřeme náplní z jablek. Na jablka nasypeme ořechy a nakonec potřeme sněhem. Pečeme na 170°C 20 minut. Hotové pocákáme čokoládou. Můžeme zdobit šlehačkou.

Moravský vrabec se špenátem

22. dubna 2010 v 6:00 | zdena1028 |  VEPŘOVÉ MASO
700 g vepřového masa
1 cibule
4 stroužky česneku
vodu podle potřeby
sůl

Maso nakrájíme na kostky, dáme na plech osolíme, podlijeme vodou, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a na nudličky nakrájený česnek. Přikryté pečeme na 200°C asi 1 hodinu. Během pečení obracíme a podle potřeby přidáváme vodu. Pokud je maso hodně libové tak ke konci pečení přidáme kousek sádla a odkryté dopečeme.

Špenát
400 g zmraženého špenátu
50 g másla
1 cibule
1 zarovnaná lžíce hladké mouky
česnek
sůl
vývar
1 vejce
1 lžíce mléka

Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme mouku, opečeme, zalijeme masovým vývarem nebo vodou, rozmícháme a povaříme. Přidáme rozmražený špenát, povaříme, osolíme a ochutíme rozetřeným česnekem. Nakonec vmícháme rozšlehané vejce s mlékem. Jako příloha jsou vhodné bramborové nebo houskové knedlíky.

Božské řezy

20. dubna 2010 v 6:00 | zdena1028 |  MOUČNÍKY
6 vajec
100 g moučkového cukru
150 g polohrubé mouky
1 lžíce solamylu
2 lžíce oleje

Krém
700 ml mléka
3 vanilkové pudinky
150 g moučkového cukru
3 zakysané smetany

piškoty, marmeláda, káva, rum

Vejce šleháme s cukrem do husté pěny asi 5 minut.
Přidáme olej a mouku smíchanou se solamylem.
Těsto dáme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme na 190°C 10 minut.
Na krém uvaříme pudink a dáme chladit. Vychladlý pudink smícháme se zakysanou smetanou a cukrem.
Na vychladlý piškot naneseme polovinu krému na krém narovnáme piškoty, které slepíme marmeládou a smočíme v kávě s rumem. Na piškoty naneseme zbytek krému. Nakonec posypeme strouhanou čokoládou a můžeme zdobit šlehačkou.

Plněné žabí tlamičky

18. dubna 2010 v 6:00 | zdena1028 |  DOMÁCÍ PEKÁRNA
300 ml mléka
30 g rozpuštěného másla
1 lžička cukru
1 lžička soli
300 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
2 lžičky sušeného droždí

Na potření: 1 vejce, 1 lžíce mléka
Na posypání: sezam, mák

Pomazánka
150 g měkkého salámu
2 vejce natvrdo
50 g strouhaného tvrdého sýra
100 g majolky
sůl
pepř

Na naplnění: šunka, suchý salám, okurek, rajčata, sýr, ředkvičky a podobně.

Do pekárny dáme tekuté, pak sypké suroviny. Zapneme program příprava těsta.
Po vykynutí těsto vyválíme na sílu 1,5 cm a vykrajujeme kolečka. Dáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě asi 10 minut kynout. Pak potřeme rozšlehaným vajíčkem s mlékem a sypeme sezamem nebo mákem. Pečeme na 180°C 10-15 minut. Vychladlé rozkrojíme do 2/3 a plníme. Na pomazánku nastrouháme salám, vejce a sýr přidáme majolku, osolíme, opepříme a zamícháme. Pomazánku si můžete udělat jakou máte rádi.

Zdroj: mimibazar

Vdolky

15. dubna 2010 v 6:00 | zdena1028 |  DOMÁCÍ PEKÁRNA
250 ml mléka
100 g rozpuštěného sádla
1 vejce
1 1/2 lžičky soli
1 lžička cukru
300 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
2 lžičky sušeného droždí

na potření: 1 vejce, 1 lžíce mléka

Do nádoby v pekárně dáme nejdříve tekuté suroviny pak sypké. Zapneme program: Příprava těsta

Po vykynutí těsto rozdělíme na 16 kousků. Děláme bochánky, které dáme na plech s pečícím papírem
a necháme ještě asi 10 minut kynout. Pak potřeme
vejcem s mlékem a posypeme mákem. Pečeme na 180°C 20 minut. Ještě teplé potřeme rozpuštěným sádlem. Podáváme s gulášovou polévkou.

Mleté maso v šunce

14. dubna 2010 v 6:00 | zdena1028 |  MLETÉ MASO
500 g mletého masa
10 plátků toustové šunky
200 g tvrdého sýra
250 ml šlehačky

Ochutíme mleté maso, každý jak má rád. Můžeme přidat uzené nebo měkký salám. Z masa uděláme 10 válečků a zabalíme do šunky. Roládky narovnáme do zapékací mísy, posypeme strouhaným sýrem a zalijeme šlehačkou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C 30-40 minut. Podáváme s brambory a čerstvou zeleninou.

Vaječná tlačenka

11. dubna 2010 v 14:38 | zdena1028 |  OSTATNÍ
6 vařených vajec
1 červená paprika
1 žlutá paprika
3 sterilované okurky
250 g toustové šunky
50 g tatarské omáčky
200 g majolky
1 cibule
1 masox
300 ml vody
1 želatina na vaječnou tlačenku

Papriky, okurky, šunku, cibuli a vejce nakrájíme na malé kostičky a smícháme s majolkou a tatarskou omáčkou. Polovinu vody svaříme s masoxem,
ve druhé polovině rozmícháme želatinu, přilijeme k masoxu, ale nevaříme. Všechny suroviny promícháme a můžeme ještě dochutit. Plníme do sáčku na salám nebo do srnčího hřbetu.
Dáme do lednice.

Větrníky

8. dubna 2010 v 6:00 | zdena1028 |  MOUČNÍKY
350 ml vody
110 g másla
220 g polohrubé mouky
5 vajec
špetka soli

Pařížský krém
250 ml šlehačky(33%)
100 g mléčné čokolády

šlehačka(33%)
1 ztužovač šlehačky

Karamelová poleva
100 g cukru krupice
100 ml šlehačky

Dáme vařit vodu s máslem a solí. Když se začne vařit nasypeme mouku a mícháme na mírném ohni, až se těsto přestane lepit ke stěnám hrnce. Necháme vychladnout, pak vmícháme vejce jedno po druhém. Na vymazaný a vysypaný plech si vyznačíme kolečka a zdobícím sáčkem stříkáme hromádky od kraje ke středu. Pečeme na 230°C a asi po 10 minutách snížíme teplotu na 180°C a dopečeme do zlatova. Prvních 10 minut troubu neotvíráme. Po vychladnutí rozkrojíme a plníme pařížským krémem a šlehačkou.

Na pařížský krém si svaříme šlehačku s čokoládou, po vychladnutí dáme do lednice a druhý den vyšleháme.

Na karamelovou polevu si na pánvi zkaramalizujeme cukr do zlatova. Snížíme teplotu, postupně přilijeme smetanu a vymícháme hladkou polevu.

Míša nanuky

6. dubna 2010 v 6:00 | zdena1028 |  ZMRZLINY A NANUKY
250 g tvarohu ve vaničce
200 ml zakysané smetany
100 g moučkového cukru
čokoláda
papírové košíčky
formy na nanuky

Smetanu, tvaroh a cukr vyšleháme. Čokoládu rozpustíme nad párou. Do papírových košíčků dáme trochu čokolády a necháme ztuhnout. Pak košíčky naplníme ušlehanou směsí a dáme do mrazáku.
Kdo má formičky použije formičky.

Ražničí do trouby

2. dubna 2010 v 6:00 | zdena1028 |  KUŘECÍ MASO
500 g kuřecích prsíček
2 cibule
1 slabá klobása
2 slabé kuřecí párky
1 zelená paprika
1 červená paprika
4 lžíce oleje
1 lžička soli
1 lžička koření Kuře 7 bylin
1/2 lžičky sladké papriky
1/4 lžičky pepře

Do mísy dáme olej, koření a na kostky nakrájené maso a vše promícháme. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, papriku nakrájenou na nudličky, párky a klobásu na kolečka. Dáme do zapékací mísy a pečeme na 180°C 30-40 minut.
Podáváme s rýží.
Děkuji za návštěvu