Červenec 2010

Ovocné dorty

28. července 2010 v 6:00 | zdena1028 |  DORTY
7 vajec
240 g moučkového cukru
240 g polohrubé mouky

Krém
250 ml pomerančového džusu
1 vanilkový pudink
250 g másla
150 g moučkového cukru

marmeláda, ovoce, želatina

Na dortový korpus vyšleháme žloutky s cukrem.
Pak postupně vmícháme mouku se sněhem.
Dáme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme na 180°C 30-35 minut. Vychladlý korpus rozřízneme na dvě poloviny. Budeme mít dva dorty. Každý potřeme marmeládou a krémem. Na krém si uvaříme pomerančový džus s vanilkovým pudinkem a dáme chladit. Máslo ušleháme s cukrem, přidáme vychladlý pudink a vyšleháme. Na krém narovnáme ovoce a polijeme želatinou.

Losos v páře

26. července 2010 v 6:00 | zdena1028 |  VAŘENÍ V PARNÍM HRNCI
2 filety lososa
orientální koření ( nebo koření na ryby)
sůl

Filety lososa osolíme, okořeníme a dáme do prvního pařáčku v parním hrnci. Do druhého pařáčku dáme na kostičky nakrájené brambory a paříme 35 minut.
Podáváme s čerstvou zeleninou.

2 porce

Tvarohové koblížky

23. července 2010 v 13:34 | zdena1028 |  MOUČNÍKY
250 g tvarohu ve vaničce
300 g hladké mouky
3 žloutky
1 prášek do pečiva
2 lžíce rumu
2-3 lžíce mléka

Na vál si dáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, přidáme tvaroh, žloutky, rum a podle potřeby mléko. Vypracujeme těsto, které vyválíme na sílu 5 mm a vykrajujeme malá kolečka. Smažíme na pánvi ve větším množství oleje, nebo ve friťáku. Teplé obalujeme v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem.
Já jsem ještě plnila marmeládou, kterou jsem si dala do injekční stříkačky.

Plněné papriky

20. července 2010 v 6:00 | zdena1028 |  VAŘENÍ V PARNÍM HRNCI
4 zelené papriky
300 g mletého masa
koření na mleté maso
2 lžíce rajčatového protlaku
100 ml vody
nové koření
bobkový list
pepř
sůl

Papriky vydlabeme, očistíme a naplníme ochuceným mletým masem. Do plastové misky na rýži dáme rajčatový protlak, zředíme ho vodou, přidáme papriky a paříme 35-40 minut. Podle potřeby zahustíme moukou nebo solamylem. Můžeme ochutit cukrem. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Narozeninový dort

16. července 2010 v 22:37 | zdena1028 |  DORTY

Dvoubarevné řezy

16. července 2010 v 6:00 | zdena1028 |  MOUČNÍKY
Kakaové těsto
200 g moučkového cukru
400 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
2 vejce
2 lžíce kakaa
100 ml oleje
200 ml mléka + 100 ml mléka

Tvarohové těsto
2 tvarohy ve vaničce
1 vanilkový cukr
200 g moučkového cukru
1 vanilkový pudink
200 ml mléka
2 vejce

mandarinky

Na kakaové těsto vyšleháme vejce s cukrem, zašleháme olej, vmícháme mouku smíchanou s kakaem, práškem do pečiva a 200 ml mléka. Na tvarohové těsto vyšleháme tvaroh, cukr, vanilkový cukr, přidáme pudink rozmíchaný v mléce a vejce. Na vymazaný a vysypaný plech, dáme polovinu kakaového těsta, opatrně nalijeme tvarohové těsto a poklademe mandarinkami. Druhou polovinu kakaového těsta zředíme 100 ml mléka a opatrně nejlépe velkou lžící naneseme na tvarohové těsto. Pečeme na 180°C 20 minut. Ještě teplé posypeme nastrouhanou bílou čokoládou.

Záhorácký závitek

14. července 2010 v 6:00 | zdena1028 |  VEPŘOVÉ MASO
5 vepřových plátků
100 g uzeného masa
1 cibule
100 g sterilovaného zelí
1 lžíce hladké mouky
vývar nebo voda
olej
sůl
pepř

Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a uzené maso. Přidáme překrájené zelí, promícháme a odstavíme.
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a poklademe připraveným zelím. Zavineme do závitku a upevníme
páratky. Na oleji ze všech stran opečeme, podlijeme a dusíme do měkka. Hotové závitky vyndáme, šťávu zahustíme moukou a podle potřeby podlijeme a povaříme. Závitky vrátíme zpět a prohřejeme. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo rýží.

Donutky

12. července 2010 v 6:00 | zdena1028 |  DOMÁCÍ PEKÁRNA
200 ml vlažného mléka
60 g cukru krupice
3 žloutky
3 lžíce rumu
50 g rozpuštěného másla
500 g polohrubé mouky
2 lžičky sušeného droždí
špetka soli

Dáme do pekárny na program příprava těsta.
Po vykynutí těsto vyválíme na sílu 1 cm vykrajujeme kolečka a uprostřed vykrojíme formičkou menší kolečko. Necháme ještě 10-20 minut kynout. Pak smažíme ve větší vrstvě oleje na pánvi nebo ve fritovacím hrnci. Dáváme na papírové ubrousky, které nasají tuk. Nakonec obalíme v cukru nebo máčíme v čokoládové nebo cukrové polevě.

Ražničí do trouby

10. července 2010 v 6:00 | zdena1028 |  VEPŘOVÉ MASO
500 g vepřového masa
100 g uzeného masa
1 klobása
1 zelená paprika
2 cibule
1 lžička koření ďábelská směs
sůl

Do zapékací mísy dáme nakrájenou cibuli, na kostky nakrájené maso, klobásu a uzené maso. Papriku nakrájíme na nudličky. Přidáme koření, podle potřeby sůl a vše promícháme. Dáme do trouby na 200°C a přikryté pečeme 30 minut. Pak odkryjeme, promícháme, podle potřeby podlijeme a pečeme doměkka. Podáváme s brambory.

Jahodové soudečky

9. července 2010 v 13:10 | zdena1028 |  MOUČNÍKY
400 g hladké mouky
250 g másla
4-5 lžic zakysané smetany
2 žloutky
špetku soli

Jahodová náplň
250 g měkkého tvarohu
200 g jahod
2 lžíce moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 ztužovač šlehačky
vše vyšlehat
vejce na potření

Na vál dáme mouku, nakrájené máslo, smetanu, žloutky a špetku soli. Vypracujeme těsto a dáme do lednice do druhého dne. Vychlazené těsto rozválíme na plát asi 4 mm silný a formičkou vykrájíme kolečka o průměru 4-5 cm. Asi dvěma třetinám koleček vykrájíme menší formičkou středy. Na plné kolečko, které po obvodu potřeme rozšlehaným vejcem, dáme kolečko s vykrojeným středem, opět potřeme vejcem a přilepíme další kolečko s vykrojeným středem. Dáme na plech s pečícím papírem a pečeme na 200°C dozlatova.
Vychladlé soudečky naplníme jahodovým krémem nebo jen šlehačkou a ozdobíme jahodami.

Kuřecí ruličky

8. července 2010 v 6:00 | zdena1028 |  KUŘECÍ MASO
2 kuřecí prsa
12 koleček suchého salámu
12 proužků tvrdého sýra
orientální koření nebo koření na kuře
sůl

Na obalení
1 vejce
3 lžíce polohrubé mouky
3 lžíce mléka
strouhanka

Z masa nakrájíme 12 menších plátků, které naklepeme, osolíme a okořeníme. Na každý plátek položíme kolečko salámu a proužek sýra. Svineme, upevníme párátkem a každý kousek namočíme do těstíčka, které připravíme smícháním mléka, vejce a mouky. Necháme okapat a obalíme ve strouhance. Vložíme do rozehřátého oleje a smažíme po obou stranách dozlatova. Můžeme také smažit ve fritovacím hrnci na 175°C 4 minuty. Podáváme s vařemými brambory a ledovým salátem.

Sladká rýže

6. července 2010 v 6:00 | zdena1028 |  VAŘENÍ V PARNÍM HRNCI
100 g rýže
150 ml mléka
1 lžíce cukru krupice

Do nádoby na rýži dáme propláchnutou rýži, zalijeme mlékem, přidáme cukr a paříme 35 minut. Vypneme a necháme ještě dojít. Podáváme s ovocem.

1 porce

Čína v parním hrnci

4. července 2010 v 6:00 | zdena1028 |  VAŘENÍ V PARNÍM HRNCI
200 g kuřecího masa
1/2 lžičky sladké papriky
1/2 lžičky koření čína
1/2 lžičky soli
1/4 lžičky pepře
1/4 lžičky chilli
2 lžíce oleje
1 lžíce solamylu
1 zelená paprika
pórek nebo mladá cibulka

Rýže
200 g rýže
300 ml vody
sůl

Kuřecí maso a papriku nakrájíme na nudličky, pórek na kolečka. Dáme do misky na rýži, přidáme sůl, pepř, koření, olej a solamyl. Vše promícháme a necháme asi 2 hodiny uležet. Do prvního pařáčku dáme misku s rýží, do druhého misku s masem a paříme 35 minut. Asi po 10 minutách paření maso promícháme, aby se od sebe oddělilo.

2 porce

Jahodová bublanina

2. července 2010 v 6:00 | zdena1028 |  MOUČNÍKY
5 vajec
200 g moučkového cukru
125 g másla
250 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
2 lžíce oleje

jahody

Máslo utřeme s cukrem a během tření přidáváme vždy jedno celé vejce s trochou mouky, kterou smícháme s práškem do pečiva. Nakonec přimícháme olej. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a poklademe jahodami. Pečeme na 180°C 15 minut.
Děkuji za návštěvu