Srpen 2010

Koňaková bábovka

31. srpna 2010 v 21:47 | zdena1028 |  BÁBOVKY A MUFFINY
4 vejce
200 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
250 ml oleje
250 ml vaječného koňaku
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva

Vejce ušleháme s cukrem, vmícháme olej a vaječný koňak. Postupně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nalijeme do vymazané a strouhankou vysypané formy na bábovku. Pečeme horkým vzduchem na 150°C asi 40-45 minut.

Smažené plněné žampiony

28. srpna 2010 v 6:00 | zdena1028 |  HOUBY
250 g žampionů
na obalení, vejce, mouka, strouhanka

Náplň
1 menší cibule
1 vejce
50 g strouhaného sýra
nožky od žampionů
1 stroužek česneku
sůl
pepř

Žampiony oloupeme, nožičky odřízneme a nakrájíme nadrobno. Na másle zpěníme cibuli, přidáme nakrájené nožičky žampionů a dusíme. Osolíme, opepříme, přidáme česnek, vajíčko a strouhaný sýr. Promícháme, dosmažíme a necháme vychladnout. Po vychladnutí plníme hlavičky žampionů, obalíme v trojobalu a smažíme na pánvi na oleji nebo ve fritovacím hrnci. Podáváme s brambory, zeleninou a tatarskou omáčkou.

Kuřecí nudličky se šunkou a sýrem

26. srpna 2010 v 6:00 | zdena1028 |  VAŘENÍ V PARNÍM HRNCI
2 kuřecí prsa
50 g šunky
50 g tvrdého sýra
brambory

Marináda
2 lžíce oleje
2 lžičky chilli omáčky
1 lžička grilovacího koření
1 stroužek česneku utřeného se solí

Do misky na rýži dáme olej, česnek, chilli omáčku, grilovací koření, na nudličky nakrájené maso a vše promícháme. Necháme asi 2 hodiny uležet. Pak dáme do prvního pařáčku v parním hrnci. Do druhého pařáčku dáme na kostky nakrájené brambory. Paříme 25 minut. Po 10 minutách paření maso promícháme, aby se od sebe oddělilo. Na talíři maso posypeme na nudličky nakrájenou šunkou a strouhaným sýrem.

2 porce


Tvarohové růžičky

24. srpna 2010 v 8:56 | zdena1028 |  DOMÁCÍ PEKÁRNA
250 ml vlažného mléka
60 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
50 g rozpuštěného másla
1 lžička citronové šťávy
1 vejce
300 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
2 lžičky sušeného droždí
špetka soli

Na potření
1 vejce
1 lžíce mléka

Tvarohová náplň
250 g měkkého tvarohu
2 lžíce moučkového cukru
1 vanilkový pudink
50 g nakrájených rozinek

Do pekárny dáme tekuté, pak sypké suroviny a zapneme program příprava těsta.
Po vykynutí těsto vyválíme na sílu asi 6 mm a vykrajujeme kolečka. Velikost kolečka zvolíme podle toho, jak velké chceme mít růžičky. Každé kolečko na čtyřech protilehlých místech trochu nařízneme. Do středu dáme náplň, kolem náplně zavineme první lístek a okraje za náplní spojíme. Protilehlý lístek zavineme kolem náplně jako první lístek. Stejně pokračujeme se zbývajícími lístky. Dáme na plech s pečícím papírem, potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a pečeme na 190°C asi 10 minut.

Zdroj: Domácí pekárna

Ovocný koláč

14. srpna 2010 v 6:00 | zdena1028 |  MOUČNÍKY
150 g cukru krupice
250 g tvarohu ve vaničce
1 vejce
100 ml oleje
150 ml mléka
400 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva

broskve, brobenka

Cukr, tvaroh, vejce, olej a mléko zamícháme, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vymícháme těsto, které je tužší a dáme na vymazaný a vysypaný plech. Na těsto narovnáme nakrájené broskve a posypeme drobenkou. Pečeme na 190°C asi 20 minut.

Nepečené řezy

12. srpna 2010 v 6:00 | zdena1028 |  NEPEČENÉ CUKROVÍ
Krém
250 ml šlehačky(33%)
1 ztužovač šlehačky
250 g měkkého tvarohu
150 g moučkového cukru
200 g zakysané smetany

2 balíčky cukrářských piškotů
dužina z melouna
strouhaná čokoláda

Tvaroh a zakysanou smetanu umícháme s cukrem, vmícháme ušlehanou šlehačku se ztužovačem.
Na menší plech narovnáme piškoty a lehce potřeme krémem. Na krém narovnáme plátky melouna a znovu potřeme krémem. Na krém narovnáme piškoty, potřeme zbylým krémem a posypeme nastrouhanou čokoládou. Dáme do lednice do druhého dne.

Jablkový závin

10. srpna 2010 v 6:00 | zdena1028 |  MOUČNÍKY
500 g hladké mouky
250 g másla
250 ml šlehačky

jablka
skořicový cukr
cukr krupice
máslo na potření
strouhanka

Na vál dáme mouku, nakrájené máslo, postupně vmícháme šlehačku a vypracujeme těsto. Těsto rozdělíme na 6 dílů. Každý díl vyválíme, potřeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou. Po celé ploše rozložíme nastrouhaná jablka, posypeme cukrem a skořicovým cukrem. Zavineme, dáme na plech s pečícím papírem a potřeme máslem. Pečeme na 190°C 20 minut.

Tatranská kotleta

8. srpna 2010 v 6:00 | zdena1028 |  VEPŘOVÉ MASO
4 vepřové kotlety
100 g šunky nebo debrecínky
100 g tvrdého sýra
250 ml šlehačky
sůl
pepř
olej

Kotlety naklepeme, na okrajích nařízneme, osolíme, opepříme a na oleji osmahneme z obou stran. Narovnáme do zapékací mísy a na každý plátek masa dáme trochu na nudličky nakrájené šunky a trochu nastrouhaného sýra. Zalijeme šlehačkou a zapečeme v troubě na 200°C asi 30-35 minut. Jako přílohu podáváme hranolky nebo bramborovou kaši.

Krupicové kuličky

6. srpna 2010 v 6:00 | zdena1028 |  NEPEČENÉ CUKROVÍ
1 hmota
250 g dětské krupičky
150 g másla
180 g moučkového cukru
5 lžic rumu

Máslo rozpustíme s rumem, vmícháme dětskou krupičku, cukr a necháme přejít varem.

2 hmota
80 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 žloutky
2 lžíce mléka

Uvaříme žloutky, mléko a cukr. ( musí se vařit )

Obě hmoty smícháme a necháme vychladit. Pak tvarujeme malé kuličky, které namáčíme do řídké citronové polevy a obalujeme v kokosu. Lepíme marmeládou na linecká kolečka.

Brokolice v páře

4. srpna 2010 v 6:00 | zdena1028 |  VAŘENÍ V PARNÍM HRNCI
100 g brokolice
200 g brambor
orientální koření
sůl
50 g tvrdého sýra

Do prvního pařáčku dáme brambory nakrájené na kostičky. Do druhého pařáčku dáme růžičky brokolice a paříme 25 minut. Asi 2 minuty před koncem paření posypeme brokolici strouhaným sýrem. Na talíři můžeme brambory osolit nebo posypat orintálním kořením.

Debrecínský guláš

2. srpna 2010 v 6:00 | zdena1028 |  VEPŘOVÉ MASO
500 g vepřového masa
1 cibule
200 g debrecínských párků
2 lžičky sladké papriky
3 stroužky česneku
1 zelená paprika
2 rajčata
olej
sůl
pepř
vývar nebo voda
1 lžíce hladké mouky

Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájené maso a osmahneme. Pak zaprášíme sladkou paprikou, zamícháme a hned podlijeme vývarem. Přidáme česnek, sůl a pepř. Rajčata spaříme ve vřelé vodě a oloupeme. Vybereme jadýrka a nakrájíme na kostičky. Na kostičky nakrájíme i zelenou papriku a přidáme k masu. Když je maso měkké, přidáme na kolečka pokrájené párky. Nakonec zahustíme moukou a povaříme. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Děkuji za návštěvu