Říjen 2010

Větrníky na plech

30. října 2010 v 14:28 | zdena1028 |  MOUČNÍKY
750 ml vody
250 g másla
250 g hladké mouky
špetka soli
9 vajec

Krém
250 g másla
150 g moučkového cukru
2 karamelové pudinky
650 ml mléka

500 ml šlehačky ( 33% )
2 ztužovače šlehačky

čokoládová poleva

Vodu s máslem a špetkou soli, přivedeme k varu. Pak přisypeme mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni, dokud se těsto nebude odlepovat ode dna a stran hrnce. Odstavíme a necháme vychladnout. Do vychladlého zamícháme vejce jedno po druhém. Každé vejce pořádně vymícháme, pak teprve přidáme další. Těsto rozdělíme na dvě části a rozetřeme na dva plechy vymazané máslem. Pečeme horkým vzduchem na 200°C 15 minut. Během pečení troubu neotvíráme, aby těsto nespadlo a utvořily se na něm vlny. Na krém uvaříme pudinky a dáme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem a zašleháme vychladlý pudink. První plát potřeme karamelovým krémem, na krém natřeme ušlehané šlehačky a přikryjeme druhým plátem. Nyní můžeme jenom pocukrovat nebo potřít čokoládovou polevou.

Jablkové koláčky

25. října 2010 v 20:52 | zdena1028 |  MOUČNÍKY
250 g hladké mouky
125 g másla
1 vejce
100 ml šlehačky

Jablková náplň
300 g strouhaných jablek
50 ml vody
2 lžíce cukru krupice
skořicový cukr
mleté piškoty

vejce na potření
sekané ořechy

Z mouky, másla, vejce a šlehačky vypracujeme těsto. Těsto rozválíme na sílu 5 mm a krájíme na čtverečky 5x5 cm. Na každý čtvereček dáme trochu jablkové náplně a rohy spojíme. Dáme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sekanými ořechy. Pečeme na 190°C asi 8-10 minut. Náplň připravíme tak, že dáme dusit nastrouhaná jablka s cukrem a 100 ml vody. Dusíme doměkka. Když jablka změknou a vydusí se voda odstavíme, ochutíme skořicovým cukrem a podle potřeby zahustíme nastrouhanými piškoty.

Smažená zmrzlina

21. října 2010 v 22:38 | zdena1028 |  ZMRZLINY A NANUKY
vanilková zmrzlina
vejce
kokos
jahody nebo maliny
červené víno
med
šlehačka

Ze zmrzliny uděláme koule a necháme zmrazit. Zmrzlé koule vykoupeme ve vajíčku a obalíme v kokosu. Dáme do mrazáku, dokud opět nezmrznou a proces ještě jednou opakujeme. Nejlepší je udělat to až 3x. Jahody nebo maliny povaříme v červeném víně a přidáme med. Koule vložíme do rozpáleného oleje, nejlépe friťáku. Jakmile zezlátnou, okamžitě je vyndáme. Na talíři zdobíme ovocem a šlehačkou.

Zdroj: Televizní pořad prostřeno

Čokoládové řezy

19. října 2010 v 23:33 | zdena1028 |  MOUČNÍKY
5 vajec
150 g moučkového cukru
100 g polohrubé mouky
1 lžíce kakaa
1/2 lžičky prášku do pečiva

Upečeme dva piškoty

Krém
500 ml mléka
2 vanilkové pudinky
250 g másla
150 g moučkového cukru
1 lžíce rumu

Pařížská šlehačka
500 ml šlehačky ( 33% )
2 čokoládky ledové kaštany

Na namáčení piškotů
6 lžic čokoládového kapučína
250 ml vody
piškoty

Poleva
100 g bílé čokolády
200 g zakysané smetany

Ušleháme bílky, přidáme cukr a ještě šleháme. Pak přidáváme žloutky jeden po druhém a šleháme na stupni 1. Nakonec vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Těsto dáme na plech s pečícím papírem a pečeme na 190°C asi 8 minut. Stejně uděláme i druhý piškot. Na krém uvaříme pudink a dáme vychladit. Ušleháme máslo s cukrem,zašleháme vychladlý pudink a dochutíme rumem. Na pařížskou šlehačku rozpustíme čokoládu ve šlehačce a povaříme. Šlehačka s čokoládou se musí vařit.
Necháme vychladnout, pak dáme do lednice do druhého dne. Pak vyšleháme na nejvyšší stupeň.
Na kapučíno dáme do hrnku 6 lžic kapučína a zalijeme teplou vodou. Necháme vychladnout.
První plát piškotu potřeme krémem, trochu krému si necháme na potření povrchu. Poklademe piškoty namočenými v kapučínu, potřeme pařížskou šlehačkou a přiklopíme druhým plátem piškotu. Povrch lehce potřeme krémem a polijeme polevou. Na polevu rozpustíme ve vodní lázni bílou čokoládu a ještě do teplé vmícháme zakysanou smetanu. Můžeme posypat strouhanou čokoládou.

Nivové kuličky

16. října 2010 v 23:12 | zdena1028 |  SÝROVÉ POKRMY
100 g lučiny
100 g nivy
100 g šunky
100 g tvrdého sýra

Vše nastrouháme, smícháme a děláme malé kuličky.
Na suché pánvi upražíme sezamové semínko a kuličky v něm obalíme.

nepečené slané od Jaruš

Řezy s tvarohovým krémem

14. října 2010 v 13:13 | zdena1028 |  MOUČNÍKY
Světlý piškot
100 g moučkového cukru
100 ml oleje
250 ml mléka
1 vejce
300 g hladké mouky
1 prášek do pečiva

Kakaový piškot
100 g moučkového cukru
100 ml oleje
250 ml mléka
1 vejce
1 lžíce kakaa
300 g hladké mouky
1 prášek do pečiva

Krém
300 ml vody
2 vanilkové pudinky
500 g tvarohu ve vaničce
1 lžička kakaa
2 lžíce rumu
250 g másla
150 g moučkového cukru

Poleva
200 g zakysané smetany
100 g čokolády na vaření

Na světlý piškot smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme ostatní suroviny a vymícháme těsto. Dáme na plech s pečícím papírem a pečeme na 180°C asi 8 minut. Tmavý piškot uděláme stejně, jenom do mouky přidáme lžíci kakaa. Na krém uvaříme pudinky ve vodě a ještě do teplého zamícháme tvaroh. Necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem, zašleháme vychladlou tvarohovou směs a dochutíme rumem. Polovinu krému dáme stranou a smícháme s kakaem. Tmavý piškot potřeme světlým krémem na krém dáme světlý piškot potřeme tmavým krémem a polijeme čokoládovou polevou. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a ještě do teplé vmícháme zakysanou smetanu.
Děkuji za návštěvu