Únor 2011

Pudinková srdíčka

28. února 2011 v 14:31 | zdena1028 |  NEPEČENÉ CUKROVÍ

Bábovka s vaječným koňakem

27. února 2011 v 15:07 | zdena1028 |  VAŘENÍ V MIKROVLNCE
100 ml oleje
100 ml vaječného koňaku
2 vejce
1 vanilkový cukr
160 g polohrubé mouky
120 g moučkového cukru
1 prášek do pečiva

Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Vmícháme olej, vaječný koňak a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Pokud chcete bábovku barevnou, odděláme trochu těsta a přimícháme kakao. Formu vhodnou do mikrovlnky vymažeme máslem a vysypeme kokosem. Dáme do mikrovlnky a pečeme 7-8 minut. Zkusíme párátkem. Po upečení necháme ještě asi 2-5 minut v mikrovlnce dojít. Vychladlou bábovku vyklopíme a pocukrujeme.

Toustový chleba

25. února 2011 v 23:35 | zdena1028 |  DOMÁCÍ PEKÁRNA
320 ml mléka

40 g másla
1 lžička cukru
2 lžičky soli
400 g polohrubé mouky
100 g pšeničné celozrnné mouky
2 lžičky sušeného droždí

Dáme do pekárny, zapneme program Klasik- světlý- velikost 1

Fazolky na smetaně

24. února 2011 v 10:04 | zdena1028 |  ZELENINOVÁ JÍDLA
300 g zelených fazolek
1 cibule
250 ml šlehačky
2 lžíce hladké mouky
100 ml vody
máslo
sůl
pepř
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme nakrájené fazolky, orestujeme, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Ve šlehačce rozšleháme mouku a přilijeme k fazolkám. Vše ještě provaříme, osolíme a opepříme. Podáváme s brambory.

Houskový knedlík

23. února 2011 v 9:52 | zdena1028 |  DOMÁCÍ PEKÁRNA
300 ml mléka
1 vejce
1 lžička cukru
1 lžička soli
500 g hrubé mouky
2 lžičky sušeného droždí

Po zaznění signálu přidáme
2 na kostičky nakrájené housky

Dáme do pekárny a zapneme program příprava těsta

Po vykynutí rozdělíme na dva díly a vytvarujeme dvě šišky. V páře vaříme 20 minut a neobracíme. Ve vodě vaříme 20 minut a po 10 minutách obrátíme. Po uvaření několikrát propíchneme.

První knedlík je vařený ve vodě, druhý v páře.



.

Plněný řízek

21. února 2011 v 12:11 | zdena1028 |  VEPŘOVÉ MASO
5 vepřových plátků
50 g suchého salámu
50 g tvrdého sýra
hořčice
sůl
pepř

Na obalení
hladká mouka
vejce
drcené kukuřičné lupínky

Maso naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a poklademe na nudličky nakrájeným sýrem a salámem. Přehneme, přitiskneme nebo spíchneme párátkem. Maso obalíme a smažíme. Podáváme s brambory nebo s bramborovou kaší.

Srdíčka

13. února 2011 v 13:32 | zdena1028 |  MOUČNÍKY
250 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
4 vejce
270 g hladké mouky
250 ml šlehačky
1 prášek do pečiva

Čokoládový krém
1 čokoládový pudink
1 čokoláda kaštany
250 ml mléka
250 g másla
150 g moučkového cukru
Cukr, vejce a vanilkový cukr třeme nebo šleháme. Pak přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a šlehačkou. Těsto nalijeme do vymazaných a vysypaných formiček na srdíčka.
Pečeme na 180°C asi 10-15 minut podle velikosti srdíček. Po vychladnutí srdíčka rozkrojíme a plníme krémem. Na krém rozpustíme v mléce čokoládu, přidáme pudink a uvaříme. Necháme vychladit. Máslo ušleháme s cukrem a přidáme vychladlý pudink. Můžeme ochutit rumem. Pak zdobíme podle vlastní fantazie.

Toto množství je na 24 srdíček

Piškoty s pudinkem

11. února 2011 v 9:45 | zdena1028 |  NEPEČENÉ CUKROVÍ
2 banánové pudinky
1 litr mléka
2 malé plechovky mandarinek
cukrářské piškoty
želatina

Na menší plech vyložený alobalem nebo pečícím papírem narovnáme piškoty. Uvaříme pudink, nalijeme na piškoty a dáme vychladit. Na vychladlý pudink narovnáme mandarinky a zalijeme želatinou, kterou připravíme podle návodu. Můžeme zdobit šlehačkou.

Kapustové placičky

8. února 2011 v 6:00 | zdena1028 |  ZELENINOVÁ JÍDLA
1 kapusta
4 lžíce hladké mouky
4 lžíce mléka
2 vejce
150 g anglické slaniny ( nemusí být )
sůl

Očištěnou kapustu rozpůlíme a povaříme ve slané vodě asi 10 minut. Pak ji scedíme, necháme okapat a nadrobno nasekáme. Z mouky, vajec a mléka připravíme hladké těstíčko. Osolíme je a vmícháme do něj připravenou kapustu. Lžící vykrajujeme kousky, vkládáme je na horký olej a zploštíme je na placičky.
Smážíme po obou stranách dozlatova. Podáváme s vařenými brambory a tatarskou omáčkou.

Vídeňské řezy

6. února 2011 v 15:45 | zdena1028 |  ŘEZY A ROLÁDY
5 vajec
150 g moučkového cukru
100 g polohrubé mouky

Ovocný krém
2 vanilkové pudinky
100 g moučkového cukru
1 tang ( broskvový )
1 litr vody

Šlehačkový krém
250 ml šlehačky
200 g zakysané smetany
3 lžíce cukru
1/2 sáčku želatinového ztužovače

cukrářské piškoty
250 ml pomerančového džusu
čokoládová poleva

Na piškot ušleháme bílky s cukrem, snížíme rychlost a postupně zašleháme žloutky jeden po druhém. Nakonec lehce vmícháme mouku. Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu na 180°C 10 minut. Na vychladlý piškot natřeme ovocný krém, který si připravíme tak, že ve vodě rozmícháme pudinky, cukr, tang a uvaříme. Ještě teplé nalijeme na piškot a dáme vychladit. Na šlehačkový krém ušleháme šlehačku, přidáme zakysanou smetanu smíchanou s cukrem. Nakonec vmícháme ztužovač, který si připravíme podle návodu. Natřeme na ovocný krém a nahoru rovnáme piškoty smočené v džusu. Zdobíme čokoládovou polevou.

Chlebové uzly

5. února 2011 v 6:00 | zdena1028 |  DOMÁCÍ PEKÁRNA
300 ml vody
1 lžíce octa
1 lžíce oleje
300 g hladké mouky
100 g žitné chlebové mouky
100 g pšeničné celozrnné mouky
2 lžičky soli
1 lžička cukru
1 lžička drceného kmínu
1 lžička sušeného droždí

Po zaznění signálu přidáme 1 nadrobno nakrájenou a do zlatova usmaženou cibuli.

Dáme do pekárny a zapneme program příprava těsta.

Po vykynutí těsto rozdělíme na 25 dílů, uválíme válečky a uděláme suk. Narovnáme na plech s pečícím papírem přikryjeme utěrkou a necháme ještě kynout asi 10 minut. Potřeme slanou vodou a pečeme na 200°C 20 minut. Po 10 minutách pečení potřeme znovu vodou.

Mazanec

3. února 2011 v 6:00 | zdena1028 |  DOMÁCÍ PEKÁRNA
250 ml mléka
1 žloutek
125 g rozpuštěného másla( Hery)
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
100 g moučkového cukru
2 vanilkové cukry
1/2 lžičky soli
3 lžičky sušeného droždí

Po zaznění signálu přidáme
50 g sekaných mandlí
50 g rozinek namočených v rumu( 2 lžíce rumu)

Na potření
1 žloutek
1 lžíce rumu

Do pekárny dáme nejdříve tekuté, potom sypké suroviny a zapneme program příprava těsta.
Po zaznění signálu přidáme mandle a rozinky i s rumem. Po vykynutí těsto rozdělíme na dva díly. Vypracujeme bochánky dáme na plech s pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě
30-40 minut kynout. Potřeme rozšlehaným žloutkem s rumem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C 10 minut. Teplotu snížíme na 150°C a pečeme ještě 20-25 minut.

Plněná bageta

1. února 2011 v 10:19 | zdena1028 |  OSTATNÍ
2 bagety
50 g másla
1 stroužek česneku
150 g plátkového sýra
100 g anglické slaniny
sůl

Bagetu rozkrájíme na plátky, ale nedokrojíme.
Česnek utřeme se solí, smícháme s máslem a jednotlivé plátky namažeme. Mezi namazané krajíčky vkládáme po plátku šunky a sýra. Naplněnou bagetu zabalíme do alobalu a pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C 20 minut. Potom necháme vychladnout a krájíme obráceně, než je původní řez.

2 porce
Děkuji za návštěvu