Duben 2012

Mleté maso v anglické slanině

25. dubna 2012 v 15:40 | zdena1028 |  MLETÉ MASO
500 g mletého vepřového masa
2 stroužky česneku
1 lžička ďábelského koření
sůl
200 g anglické slaniny
1 hermelín

250 ml šlehačky
1 lžička dijonské hořčice
2 lžíce kečupu

100 g tvrdého sýra

Mleté maso promícháme s utřeným česnekem, solí a kořením. Uděláme placičky, do každé zabalíme proužek hermelínu a uděláme válečky. Každý váleček zabalíme do slaniny a narovnáme do zapékací mísy. Šlehačku smícháme s hořčicí, kečupem a nalijeme na válečky. Posypeme strouhaným sýrem a pečeme na 200°C asi 35 minut. Podáváme s brambory.

Holašovické koláčky

19. dubna 2012 v 23:05 | zdena1028 |  MOUČNÍKY
20 g droždí
1 lžička cukru krupice
250 ml mléka
3 žloutky
100 g másla
500 g polohrubé mouky
1/2 lžičky soli
3 lžíce cukru krupice
1 vanilkový cukr
citronová kůra z 1 citronu
2 lžíce sádla
vejce na potření

Připravíme si kvásek - droždí rozmícháme s cukrem, přilijeme mléko a přikryté necháme vykynout. Mezitím rozpustíme máslo a do vlažného vmícháme žloutky. Mouku smícháme se solí, oběma cukry, citronovou kůrou, přidáme kvásek, máslo se žloutky a vypracujeme těsto. Nakonec vmícháme rozpuštěné sádlo. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi hodinu. Vykynuté těsto vyválíme na hady, rozdělíme na malé kousky a tvarujeme kuličky. Narovnáme na plech s pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a igelitem a necháme ještě hodinu kynout. Potom rovným dnem malé skleničky uděláme důlek. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem. Plníme různými náplněmi ( tvarohovou, jablkovou, ořechovou, makovou ). Pečeme na 220°C asi 8 minut.

Zdroj: Kluci v akci

Hlíva ústřičná na smetaně

16. dubna 2012 v 17:11 | zdena1028 |  HOUBY
300 g hlívy ústřičné
200 ml smetany
1 cibule
1 lžíce hladké mouky
50 g másla
1 lžička vegety
sůl

Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou hlívu, osolíme, malinko podlijeme vodou a dusíme. Pak vmícháme smetanu, ve které rozmícháme mouku, přidáme vegetu a krátce povaříme. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Štafetky

10. dubna 2012 v 22:29 | zdena1028 |  VÁNOČNÍ CUKROVÍ
210 g cukru krupice
320 g bílků
80 g hladké mouky
90 g mletých vlašských ořechů

Krém
35 g másla
35 g hladké mouky
200 ml mléka
1 lžička mleté kávy
1 lžička instantní kávy
250 g másla
150 g moučkového cukru
1 lžíce rumu

Bílky ušleháme a postupně přidáváme cukr. Ušleháme pevný sníh a nakonec lehce vmícháme mouku a ořechy. Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem, povrch uhladíme a lehce pocukrujeme moučkovým cukrem. Pečeme na 200°C asi 8 minut. Těsto má být světlé. Po upečení sundáme z papíru a rozkrojíme shora dolů na polovinu. Budeme mít dvě roládky. Tu stranu kde byl pečící papír potřeme krémem a stočíme do pevné roládky. Krém si připravíme tak, že z másla a mouky uděláme jíšku, vsypeme instantní a mletou kávu, zalijeme mlékem a uvaříme hustou kaši. Přikryjeme fólií a necháme vychladnout. Máslo vyšleháme s cukrem, přišleháme vychladlou kaši a ochutíme rumem. Roládky dáme do lednice ztuhnout a pak krájíme na 5 cm kousky. Konce máčíme v čokoládové polevě.

Treska na zelenině

3. dubna 2012 v 12:00 | zdena1028 |  RYBY
500 g filetů z tresky
2 rajčata
1 červená paprika
1 zelená paprika
1 žlutá paprika
1 cibule
2 stroužky česneku
koření 7 bylin ( nebo koření na ryby )
sůl
olej

Do olejem vymazané zapékací mísy dáme nakrájenou cibuli, česnek, papriky, spařená a oloupaná rajčata. Rybu osušíme, okořeníme a na oleji z obou stran osmahneme. Narovnáme na osolenou zeleninu a pečeme na 200°C asi 25 minut. Jako příloha jsou dobré opečené brambory nebo bramborová kaše.
Děkuji za návštěvu