Květen 2012

Rýžový nákyp s ovocem

22. května 2012 v 15:05 | zdena1028 |  SLADKÁ JÍDLA
200 g rýže
300 ml mléka
2 lžíce cukru krupice
2 vejce
1 broskvový kompot

Rýži uvaříme v páře ( zde ) a necháme vychladnout. Pak vmícháme žloutky, na malé kousky nakrájené broskve a nakonec tuhý sníh. Dáme do máslem vymazané zapékací mísy a pečeme na 190°C asi 25 minut.

Sušenky Oreo

9. května 2012 v 15:17 | zdena1028 |  DROBNÉ CUKROVÍ
300 g hladké mouky
180 g másla
100 g moučkového cukru
1 vejce
5 lžic kakaa
2 lžičky prášku do pečiva

Krém
250 g tvarohu ve vaničce
100 g sušeného mléka
50 g moučkového cukru

Vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a dáme asi na hodinu do lednice odpočinout. Těsto vyválíme na sílu 4 mm a vykrajujeme kolečka. Rovnáme na plech s pečícím papírem. Pro lepší vzhled můžeme otisknout na těsto nějaký vzorek. Pečeme na 190°C 8 minut. Po vychladnutí slepujeme krémem. Tvaroh smícháme se sušeným mlékem a cukrem.

Zdroj: Alis - Jedlíkovo vaření

Ořechové řezy

6. května 2012 v 23:27 | zdena1028 |  ŘEZY A ROLÁDY
300 g polohrubé mouky
150 g cukru krupice
150 g mletých vlašských ořechů
1 plechovka mandarinek
2 vejce
2 lžičky prášku do pečiva

Krém
250 ml šlehačky
400 g zakysané krémové smetany
100 g moučkového cukru
1 želatinový ztužovač za studena

Vejce s cukrem ušleháme do pěny, přidáme rozmixovaný mandarinkový kompot, vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, ořechy a vše promícháme. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme na 180°C 20 minut. Na krém ušleháme šlehačku, vmícháme zakysanou smetanu, cukr a podle návodu připravený želatinový ztužovač. Krém natřeme na vychladlý moučník a posypeme nahrubo nasekanými ořechy.

Galaretkový pohár

4. května 2012 v 13:35 | zdena1028 |  OSTATNÍ
1 jahodová galaretka
400 ml vody
1 tyrkysová galaretka
400 ml vody

250 g čerstvých jahod
250 ml šlehačky
50 ml mléka
1 vanilkový pudink bez vaření

piškoty, šlehačka

Jahodovou galaretku rozmícháme ve vařící vodě a necháme vychladnout. Pak nalijeme do poháru a postavíme šikmo do lednice. Když galaretka zatuhne, připravíme si tyrkysovou galaretku a nalijeme na druhou stranu poháru. Dáme znovu do lednice. Nechala jsem do druhého dne. Pak připravíme krém. Do mísy s víkem nalijeme šlehačku, mléko, pudink a na kostičky nakrájené jahody. Uzavřeme víkem a zahrkáme. Na dno poháru dáme trochu krému, na krém piškoty a znovu krém. Zdobíme šlehačkou a jahodou.
Děkuji za návštěvu